Какво представляват аерозолите?

Какво представляват аерозолите?

24/04/2019 Off By martha

Аерозолите оказват негативно влияние върху климата на планетата. Някои от тях, като черен и кафяв въглерод, затоплят атмосферата на Земята, докато други като сулфатни капчици го охлаждат. Учените смятат, че в крайна сметка целият бюджет от аерозоли завършва с леко охлаждане на планетата. Но точно колко и какъв ефект може да се измени в продължение на дни, години или векове все още не е напълно ясен.

Самият термин аерозол означава сбор от много видове малки парченца неща, които се оказват спободни в атмосферата, от повърхността на планетата до краищата на пространството. Те могат да бъдат твърди или течни, безкрайно малки или достатъчно големи, за да се виждат с просто око.

“Първичните” аерозоли, като прах, сажди или морска сол, идват директно от повърхността на планетата. Те се вдигат в атмосферата от ветровете и биват изстрелвани високо във въздуха. “Вторични” аерозоли се образуват, когато различни неща плават в атмосферата – като органични съединения, освободени от растения, течни киселинни капчици или други материали – заедно се сриват, което води до химическа или физическа реакция. Вторичните аерозоли, например, правят мъглата.

Аерозолите идват от естествени и човешки източници, а понякога и двете едновременно. Прах, например, се измива от пустини, изсъхнали реки, сухи езерни басейни и др. Неговите концентрации в атмосферата нарастват и падат с климата. В студени, сухи периоди в историята на планетата, като последната ледникова епоха, атмосферата се изпълни с повече прах, отколкото по време на по-топлите участъци от историята на Земята. Но хората са засегнали този естествен цикъл, правейки някои места по-прашни, отколкото биха били в противен случай и поддържайки други места влажни.

Морските соли осигуряват друг естествен източник на аерозоли. Те са изтръгнати от океана от вятър и морски спрей и са склонни да запълнят долните части на атмосферата. За разлика от това, някои видове много експлозивни вулканични изригвания могат да изстрелят частици и капчици високо в горните слоеве на атмосферата, където те могат да плуват в продължение на месеци или дори години над повърхността на Земята.