Незаконната сапфирова търговия

Незаконната сапфирова търговия

20/03/2019 Off By martha

Вълнението за скъпоценните камъни на остров Мадагаскар унищожава оставащото местообитание за застрашени лемури и други диви животни. Сапфира и други скъпоценни камъни на стойност 100 милиона долара са били незаконно изнесени от Мадагаскар само през 1999 г. По-голямата част от добива се извършва незаконно.

Мадагаскар е на трето място по биоразнообразие на Земята след Бразилия и Индонезия. 8 от всеки 10 от неговите растения и животни са ендемични. Има 300 вида влечуги и 300 вида земноводни, като 99% от тях не се срещат никъде другаде. Хамелеоните са 62 вида. Заедно с близките острови Комодо, Мадагаскар е единственото място на планетата, което е дом на диви лемури – изцяло 113 вида, като всяка година се идентифицират нови.



Лемурите обожават да спят. Приматите се събуждат два или три часа след изгрев слънце и се хранят с листа високо в сенника през деня и избират място за нощта преди да се стъмни. Харизматичните животни са магнит за около 250 000 посетители годишно, които пряко представляват повече от 6% от БВП на страната и 5% от работните му места. Но почти всички видове лемури са застрашени и 17вида вече са изчезнали. Сега природозащитниците и приматолозите са сериозно загрижени за последиците от добива на скъпоценни камъни върху оставащото местообитание на лемурите, като 90% от него е изгубено от разчистването на дърветата и човешкото навлизане. Точно колко от сеченето е за добив на скъпоценни камъни не може да се каже, защото този процес се среща почти изцяло под формата на „неформална икономика“ – работни места и дейности, които не се регулират от правителството. Депозитите от скъпоценни камъни са плитки и лесно открити, което прави ненужните идентифицирани операции в индустриален мащаб.

Без регулации, тези действия ще продължат да унищожават природата на остров Мадагаскар, а с нея и някой от най-уникалните животни на Земята.

Автор: Мартина С. Попова