Късър ( Kısır) – ялова салата

Късър ( Kısır) – ялова салата

07/01/2019 Off By djani

Звучи странно, изглежда странно, но е божествено на вкус, лесно за приготвяне, затова реших да светна незапознатите, с това чудо наречено „късър„ на турски. В буквален смисъл се превежда като безплодна/ ялова.

Kısır е салата, на основата на булгур в турската и кюрдската кухня. Основната съставка е фино смлян булгур. Сервира се като мезе или гарнитура към основно ястие.

Основната суровина за безплодния булгур е булгур. Той е много по-питателен и полезен от ориза. Това е традиционна храна например в  Анадола-Турция, обаче аз „тормозя” майка ми да го приготвя често, нищо, че си живеем в България. Има много високи стойности на въглехидрати. Ето и предимствата му. Съдържа – Витамин В, цинк, трици, хром и магнезий се намират в булгура. Също така е много богат на фибри. Регулира дейността на червата, помага за отстраняване на запек. Редовната консумация на булгур от ранна възраст намалява риска от развитие на много болести в по-напреднала възраст. Особено в развитието на детското умствено развитие и костната структура, булгурът  е много полезен. Той е много устойчив на влага, мухъл и е един от храните, които не се развалят бързо. Ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 чаена чаша фино смлян булгур.

Топла вода

1 връзка магданоз

1връзка копър

4-5 стръка джоджен

Сок от 1 лимон

2 супени лъжици доматено пюре

1 връзка зелен лук

Сол

2 броя домати

1 брой прясна краставица

2 супени лъжици салатен сос от нар

3 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

Булгурът се изсипва в дълбок съд, прибавя се 1 чаена лъжица сол. След разбъркване се добавя  1,5 чаена чаша топла вода (количество, колкото да покрие булгура). Покрива се с капак и се оставя около 30 минути да набъбне. През това време се нарязват на дребно добре измитите магданоз, копър, джоджен и зелен лук.

Прибавя се доматеното пюре към булгура (помним ли, количеството  на доматеното пюре е само 2 супени лъжици, да не стане на кисела лютеница работата), бърка се на ръка, докато пюрето  се размие хубаво и се смеси много хубаво с булгура.

Добавя се нарязаната зеленина. Прибавят се доматите и краставицата, нарязани на много ситно. Накрая се овкусява с лимоновия сок, салатен сос от нар (не е задължително) и зехтин.

И така в случая вместо познатото – “Бон апети” ще ви го кажа на турски за да е в духа на ястието – “афийет олсун”!

източник: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани