Окото на Хор – древен и мощен символ

Окото на Хор – древен и мощен символ

15/02/2019 Off By nina

Окото на Хор е един от най-известните символи на древен Египет. Известен също като Wadjet, този магически символ се смята, че осигурява защита, здраве и подмладяване. Благодарение на мощните си защитни сили, Окото на Хор е популярно използвано от древните египтяни, както от живите, така и от мъртвите, като амулет. Дори и днес Окото на Хор продължава да се използва като символ на защита.

Драматичният произход – история на предателство и убийство

Произходът на Окото на Хор може да се намери в мита за Сет и Озирис. Древните египтяни вярвали, че Озирис е цар на Египет и че брат му Сет желаел престола му. Чрез хитрост, Сет успял да убие брат си и станал новият цар. Съпругата на Озирис Изида обаче успява временно да съживи съпруга си чрез магия и забременява с Хор.

Цената на отмъщението и дарът на възстановяването

Озирис става богът на Подземния свят, а Изида сама отглежда Хор. Когато Хор достигна зрялост, той се опитва да отмъсти за смъртта на баща си. Хор води борба със Сет и накрая побеждава чичо си. По време на тези битки обаче той загубил едно от очите си. Според една версия на мита, Сет е изтръгнал окото на Хор, разкъсал го на шест части и го хвърлил. Друг вариант е, че самият Хор извадил окото си като жертва, за да върне баща си от мъртвите. Във всеки случай, загубеното око на Хор било магически възстановено или от Хатор, често смятана за негова съпруга или от Тот, богът на мъдростта.

Тъй като окото на Хор било възстановено по магичен начин, древните египтяни вярвали, че то притежава лечебни свойства. Амулети с този символ са изработване от различни материали, включително злато, лазурит и карнел, и са били използвани като бижута от живите и мъртвите.

Дали Окото на Хор е магически математически символ?

Интересно е, че Окото на Хор не е просто магически символ. То е и пример за математическите знания, придобити от древните египтяни. В споменатия по-рано мит, Сет разкъсал окото на шест части. Като символ Окото на Хор съдържа шест части. На всеки от тях е дадена част като мярка – дясната страна на окото е 1/2, зеницата 1/4, вежда 1/8, лявата страна на окото 1/16, извитата опашка 1 32 и сълза 1/64. Тези фракции се равняват на 63/64, а липсващата част или се казва, че представлява магическата сила на Тот, или за да покаже, че нищо не е съвършено.

Отличителните значения на частите на Окото на Хор

Всяка от шестте части на Окото на Хор отговаря на различен смисъл. Дясната страна на окото е свързана с обонянието, тъй като тя е най-близо до носа и прилича на този орган. Излишно е да казвам, че зеницата представлява зрение, докато веждата представлява мисъл, тъй като може да се използва за изразяване на нашите мисли. Лявата страна на окото представлява слуха, тъй като сочи към ухото и има формата на музикален инструмент. Извитата опашка прилича на кълнове от пшеница или зърно. Като представяне на храната, тази част на Окото на Хор отговаря на вкуса. И накрая, сълзата трябва да представлява чувството за допир, тъй като тази част от окото представлява стъбло, засадено в земята, акт, който включва физически контакт и докосване.

Как се използва Окото на Хор днес?

Въпреки че древната египетска цивилизация е отминала, вярата в силата на Окото на Хор продължава и този символ все още се използва от мнозина днес. Например, в средиземноморските страни рибарите често нарисуват този символ на своите съдове за защита. Освен това много хора все още носят Окото на Хор като бижута, за да се предпазят от недоброжеланието на другите. Нещо повече, Окото на Хор е популярно сред окултистите, както и теоретиците на конспирацията, които гледат на Окото не само като на защитен символ, но и като символ на власт, знание и илюзия.

Превод от английски – Нина Жишева