Битката при Дарданелите – Çanakkale

Битката при Дарданелите – Çanakkale

04/03/2019 Off By djani

Битката на Дарданелите (на турски – Çanakkale savaşı), е изключително важно сражение през Първата Световна война между силите на Антантата и Османската империя, протекло на полуостров Гелиболу между 25 април 1915г. и 9 януари 1916г.

В началото операцията е планирана да бъде изцяло военноморска, изпълнена от британския флот с подкрепата на френски кораби и минимален принос от страна на Русия, и Австралия.

Полуостровът образува северния бряг на пролива Дарданели, морският път към Руската империя, една от участничките в Антантата по време на войната. Великобритания и Франция започват атака по море с намерението да завладеят пролива, последвана от десант на полуострова, с крайна цел завладяване на османската столица Константинопол (днес Истанбул). Атаката по море е отблъсната и след 8-месечни боеве с много жертви и от двете страни, операцията е прекратена и десантните войски са евакуирани в Египет. Тази победа на турската армия е една от най-големите по време на войната и в Турция се разглежда като преломен момент в националната история. Последен подвиг в защита на отечеството при разпадането на Османската империя. Той дава начало на Турската война за независимост и обявяването на република, осем години по-късно под водачеството на Мустафа Кемал Ататюрк, който се проявява като командир в боевете на Гелиболу.

Кампанията на съюзниците е провалена от неопитни войски, лошо планиране, недостатъчна артилерия, неточни карти и липса на разузнавателни сведения, излишна самоувереност и тактически пропуски на всички нива. А. Дж. П. Тейлър пише: „Галиполската кампания е ярък пример как една гениална идея се превръща в ужасна катастрофа заради неадекватната подготовка и некадърното командване.“

Списъкът с жертвите надвишава 200 000 души, убити в бой или от болести. Великобритания и Франция подценяват възможностите на победената в Балканската война, Османска армия и дават огромни жертви: над 250 хиляди души, основно от британските части и в частност от Австралийско-новозеландския армейски корпус.

Всяка година на 25 април хиляди хора от най-различни националности почитат паметта на загиналите при Гелиболу. Макар силите на Антантата да са включвали британци, ирландци, французи, индийци и канадци, Гелиболу се свързва изключително с австралийците и новозеландците.

Турция отбелязва събитието под друго име – Войната за Чанаккале, и на друга дата – 18 март. Това е денят, в която османската армия отблъсква морското настъпление на съюзниците при Дарданелите и спира придвижването им към Истанбул.

Гробищата на Гелиболу не приличат на военните гробища в Европа. След подписването на примирието, пристига специална комисия на съюзниците, която решава загиналите да бъдат погребани там, където са паднали. Затова са организирани множество гробища, някои с по сто, други с хиляди. Те са навсякъде, където е имало боеве.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани