Везувий не е убил всички. Къде са отишли оцелелите?

Везувий не е убил всички. Къде са отишли оцелелите?

01/03/2019 Off By nina

Когато Везувий изригнал през 79 г. от новата ера, разтопените скали на вулкана, изгарящите отломки и отровни газове убили близо 2000 души в близките древни италиански градове Помпей и Херкулан.

Но не всички са умрели. И така, къде са отишли бежанците, които не можели да се върнат в изпепелените си домове?

Като се има предвид, че това е древният свят, те не могли да пропътуват много. Повечето останали по южното италианско крайбрежие, преселвайки се в общностите Куме, Неапол, Остия и Поцуоли, според ново проучване, което ще бъде публикувано тази пролет в списание Analecta Romana.

Определянето на дестинациите на бежанците е огромно начинание, тъй като историческите документи са некачествени и разпръснати, каза изследователят Стивън Тък, професор и председател в университета в Маями в Оксфорд, Охайо. За да определи къде са отишли хората, той определя няколко критерия, които да търси, докато разглежда историческите записи, които включват документи, надписи, артефакти и древна инфраструктура.

Например, Тък направил база данни с фамилни имена, които били характерни за Помпей и Херкулан и след това проверил дали тези имена се появяват на други места след 79 г. от н.е. Освен това професорът търсил знаци за културата, уникална за Помпей и Херкулан кат религиозното почитане на Вулкан, богът на огъня, или Венера Помпеяна, патрон на Помпей, която се появява в близките градове след вулканичното изригване.   

„Проектите за обществена инфраструктура, възникнали по онова време, които трябвало да посрещнат внезапния приток на бежанци, също дадоха информация за презаселването, каза Тък. Това е така, защото между 15 000 и 20 000 души са живели в Помпей и Херкулан, а по-голямата част от тях са оцелели след катастрофалното изригване на Везувий“.

„Един от оцелелите, човек на име Корнелий Фускус, по-късно умрял в това, което римляните наричали Азия (това, което сега е Румъния) по време на военна кампания.  На надгробния му камък се казва, че е от колонията на Помпей, после е живял в Неапол и след това се е присъединил към армията. В друг случай семейството на Сулпиций от Помпей се е преселило в Куме, според исторически документи, които подробно описват преселването им и други записи“, каза Тък.

„Извън стените на Помпей, археолозите откриха сейф, кутия, подобна на сейф, пълна с финансови документи, – казва той. – Беше от страната на пътя, покрита с пепел. Толкова ясно беше, че някой е взел тази голяма кутия, когато са бягали, но след това, на около километър от града, я е изхвърлил.“

„Документите в този сейф детайлизират финансовите заеми, дългове и притежания на недвижими имоти от няколко десетилетия. Изглежда, че членовете на семейството на Сулпиций са избрали да се заселят в Куме, защото там са имали бизнес и близки“, каза Тък.

По време на изследванията си, Тък намерил и доказателства за презаселването за доста жени и освободени роби. Много бежанци се женели помежду си, дори след като са се преместили в нови градове. Една такава жена, Ветия Сабина, е погребана в семейна гробница в Неапол с надпис “Have”, който я украсява. „Думата е на Оскан, диалект, който се говори в Помпей преди и след като римляните превземат града през 80 г. пр. н.е. и означава „добре дошъл“, изписвали са го на пода пред къщите като посрещащ поздрав в Помпей”, каза Тък.

Въпреки това, разглеждането на уникални фамилни имена може да ви отведе само до тук. “Проучването ми всъщност далеч не определя пълния брой на римляните, които са се преселили, тъй като много чужденци, мигранти и роби не са имали регистрирани фамилни имена, което ги прави трудни за проследяване.“ – споделя Тък.

„Що се отнася до обществената инфраструктура, Тък установил, че римският император Тит дава пари на градовете, които са станали бежански горещи точки. Тези пари всъщност идват от Помпей и Херкулан – по същество правителството си е помогнало с парите на някой, който е починал при изригването и не е имал наследници. След това тези пари били дадени на градовете с бежанци, въпреки че Тит взимал кредит за всяка изградена обществена инфраструктура“, отбеляза Тък.

“Хората, чиито пари отиват в този фонд, никога не получават кредит”, каза той.

Въпреки това новата инфраструктура вероятно помогна на бежанците да се установят в новите им домове.

„Градовете Помпей и Херкулан са изчезнали – каза Тък. Но правителството очевидно изгражда нови квартали, акведукти и обществени сгради в общности, в които хората са се заселили.”

Превод от английски – Нина Жишева