В какво готвите?!?

В какво готвите?!?

03/03/2019 Off By djani

Да се готви в надеждни и красиви съдове е много по-удобно и здравословно. Но понякога е трудно да избереш кое е по-добре да купиш, за да отговаря на съвременните изисквания за здравословно хранене. Важно е в какво готвим и затова в тази статия ще разгледаме някои основни видове съдове. Да започваме.

За най-дълготрайни съдове се приемат направените от чугун. Те са и по-скъпи. Понякога се нанася и допълнително покритие от емайл. Чугунените съдове се нагряват бавно, но и задържат топлината за по-дълго. Могат да се използват метални прибори при готвене в тях. Подходящи са за приготвяне на рецепти, които изискват по-дълго време за приготвяне, като месо и птици.

Недостатъци, освен високата цена, е и това, че ръждясват от вода и след измиване трябва задължително да се подсушават. Освен това чугунът е тежък, порест и при падане може да се нарани съда. Приготвените ястия не трябва да се оставят в съд от чугун.

Съдовете от неръждаема стомана са едни от най-дълготрайните и неизискващи специални грижи. Могат да се ползват при висока температура, няма опасност от корозия и са безопасни за здравето ни.

В такива съдове може да се приготвят всякакви рецепти, като материалът на съда не влияе върху вкуса и след това съдовете се измиват лесно.

Като недостатък може да се отбележи малката топлопроводимост, което се решава чрез многослойно дъно и алуминиеви добавки.

Съдовете с тефлоново покритие се нагряват бързо, позволяват да се готви с минимално количество мазнина и храната трудно може да загори. В тефлонови съдове може да се приготвят почти всички рецепти. Трябва да се отнасяме внимателно към тефлоновите съдове, за да не повредим тефлоновото им покритие – да използваме само дървени или силиконови прибори, да не ги нагряваме повече от 250 градуса, да ги мием само с мека гъба. Колкото и да сме внимателни един тефлонов тиган не може да се използва повече от 2-3 години.

В последно време се говори затова вредно ли е тефлоновото покритие? При проведени експерименти е доказано, че поглъщането на голяма доза тефлон може да доведе до проблеми с имунната система. Ако тефлоновото покритие се повреди – изхвърлете съда.

Керамичните съдове са присъствали в историята на човека от най-стари времена и остават ползвани и днес – глиненият гювеч създава настроение и предразполага към приготвяне на вкусни ястия на бавен огън.  Глинените съдове трябва да се слагат в студена фурна и тогава да се нагряват. Предимство е,  че се нагряват лесно, мият се лесно, могат да се използват метални прибори. Трябва да сме внимателни, защото при неправилна употреба могат да се пукнат и лесно могат да се счупят.

Казват, че рецептите приготвени в керамични съдове имат особен вкус, казано иначе, по-вкусни са. Могат да се използват както във фурна, така и в микровълнова печка или на котлон (електрически, газов, керамичен плот за вграждане).

Емайл – това е покритие на съдове – метални или чугунени. Подходящи са за приготвяне на всякакви рецепти, но трябва да бъдете внимателни да не загорят.

Ако ви се случи да загорите храна в емайлиран съд, напълнете съда с вода за около 30 минути и след това го измийте –  металните четки могат да повредят повърхността на съда. Ако нарушите покритието му, е по-добре да не го използвате, защото рискувате да се натровите с метални съединения.

Съдовете от огнеупорно стъкло почти нямат недостатъци. Красиви, поглъщат добре топлината и дълго време не изстиват, не взаимодействат с храната и се измиват лесно. Могат да се използват във фурна и в микровълнова печка.

Необходимо е постепенно загряване и не търпят резки температурни промени.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани