“Дори животни, които са мразени от мнозина, заслужават уважение”

“Дори животни, които са мразени от мнозина, заслужават уважение”

01/03/2019 Off By nina

Дебел плъх попадна в приключение през уикенда, след като се заглави в капака на шахта и трябваше да бъде освободен от местни пожарникари и спасители на животни.

Обикновено плъховете могат да се проврат и през най-малките пространства, защото телата им са дълги, гъвкави и цилиндрични, което им дава възможност да се издължат и да достигнат до 0,6 сантиметра на дебелина, според Wildlife Animal Control, компания за контрол на диви животни. Освен това плъховете могат да използват своите мустаци, за да преценят дали ще се поберат в дупките, обясняват от Wildlife Animal Control. Но в този случай косматият гризач явно е преценил погрешно.

Спасителите получили обаждането в неделя следобед, 24 февруари, когато плъхът се заглавил в капака на шахтата в Бенсхайм, град в централна Германия.

“Той беше натрупал доста зимни тлъстинки и се бе заглавил нанивото на бедрата си – невъзможно му беше да мръдне ни напред, ни назад”, каза за местните медии спасителят на животни Майкъл Шер, съобщава Би Би Си.

Спасителите, включително и местна пожарна бригада, използвали прът с въже в края, за да хванат цвъркащата животинка, докато вдигат капака на шахтата. След това я пуснали невредима обратно в канализацията, според страницата на спасителната група във Фейсбук.

Някои хора попитаха защо е необходима такава голяма операция, за да се спаси един плъх, съобщи Би Би Си. Но Шер се позова на златното правило. “Дори животни, които са мразени от мнозина, заслужават уважение”, каза той.

Въпреки изключителната гъвкавост на мишките, не е необичайно плъх да се заглави в дупки. Повечето плъхове с наднормено тегло имат мазнини по телата си и този допълнителен слой може да им попречи да се промъкнат през малки пространства, според Wildlife Animal Control. Това често се случва, когато плъховете подценят размера на тялото си. “В повечето случаи, плъховете се заглавят от главата до рамото и им е трудно да се отпуснат, но тези, които заседнат в областта на корема, все още могат да намерят начин да избягат”, обясняват от Wildlife Animal Control.

Превод от английски – Нина Жишева