Достатъчни ли са академичните познания?

Достатъчни ли са академичните познания?

08/03/2019 Off By martha

В днешно време изглежда, че има по-голям натиск върху академичните и практически знания. От четири-пет годишна възраст ни питат отново и отново: „Какво искаш да бъдеш, когато пораснеш?“. Това поставя граници на нашето внимание. Изберем ли си нещо се вдълбаваме толкова надълбоко в темата, че игнорираме другите, може би също толкова полезни познания. По житейският ни път започваме да се сблъскваме със ситуации, за които не сме подготвени. Случвало ли ви се е да се запитате: „Това защо не ми го казаха в училище?“.

Мислили ли сте някога за загубата на общи познания, които вървят ръка за ръка с постоянното ни фокусиране върху една специфична тема?


Едно от основните предимства на обширните общи познания – т.н. обща култура – е, че те ви помага да общувате с всички хора, независимо от това в коя сфера от живота се намират те. Ако можете да говорите по най-различни теми, можете лесно да разговаряте и свързвате с други. Може би ще намерите интереси и теми, с които не сте се сблъсквали преди. Вие ще сте по-добре запознати със света около вас. Съществуват много начини, по които можете да повишите общите си познания и всички те не означават непременно, че трябва да се погребвате в книги, за да задълбочите познанията си. Някои от опциите са всъщност доста забавни.

Гледайте документални филми! Почти всички обичаме добрите документални филми, но днес наистина сме склонни да ги пренебрегваме. Това е странно, тъй като с телевизията и онлайн потока не е нужно дори да ги гледате, докато се излъчват. Запишете няколко и седнете и ги гледайте по-късно. Ще попиете всякакъв вид информация, която със сигурност ще ви помогне. Не забравяйте, че това не е задължение! Гледайте нещо, което реално ви интересува. Ще запомните информацията много по-бързо, а чрез това изживяване ще откриете нови интересни неща, които можете да проучите по-късно.

Girl drawing smiley face on to a wall

Всякакъв вид информация е полезна. По този начин си разширявате мирогледа, но също така ще можете да обсъдите наученото и да видите другата гледна точка.

Автор: Мартина С. Попова