Защо Февруари е толкова кратък?

Защо Февруари е толкова кратък?

02/03/2019 Off By martha

Година след година, Февруари си остава най-краткия месец. Той, заедно със много от нашата култура, е бил измислен по този начин от римляните.

Ромул, може би митичния и може би основателя и първия крал на Рим, имал проблем. Според него имало прекалено много фестивали, церемонии и пиршества. За да може всичко това да се организира им трябвал календар. Ранният Рим, какво много други култури, избрали лунният календар – същият, който използваме и днес. Първоначалният им календар имал 10 месеца, всеки съставен от 30 или 31 дни. Започвал от Март и свършвал със Декември.

Може би забелязвате, че им липсвал един сезон.

Римляните били прекалено заети с опитите си да не умрат през зимата, че никой не се захванал да брои дните. Вторият им крал решил да направи нещо по въпроса. Четните числа били лош късмет в Рим. Той започнал като премахнал по един ден от всеки четен месец – от 30 станали на 29 дни. Искал да има всичките цикли на луната в календара, но това би направило 354 дни в годината. Той закръглил на 355 и разделил дните в Януари (29 дена) и Февруари (28 дена). Да, Февруари бил четно число, но това бил месеца за спиритуално изцерение, за това си затворили очите за него.

Колкото и силни да са били Рим, те не можели да променят правилата на Вселената. Февруари бил разделен на две части – първите 23 дена и… останалото. Всяка година календара им се разминавал със лунните цикли с около 10 дни. През една година, крайчето на Февруари била игнорирано и на негово място бил сложен междинен месец от 27 дена. По тази система всеки 19 години лунните цикли са еднакви с календара.

До времето когато Юлий Цезар дошъл на власт, нещата доста сериозно били объркани. Самият той прекарал много време в Египет където съществувал календар от общо 356 дни. През 46 година пр. Хр. той изцяло заменил римският календар. Януари и Февруари били преместени в началото на годината и той добавил тук таме някой ден за да достигне до 365 дни. Тропичната година технически е 365.242 дни, Цезар добавил високосна година всеки 4 години.

Когато Цезар добавял дни просто не достигнал до Февруари. За това този месец е 28 дни… понякога 29.

Автор: Мартина С. Попова