Имате мигрена? Релаксирайте и медитирайте

Имате мигрена? Релаксирайте и медитирайте

06/03/2019 Off By nina

Много хора, които страдат от мигрена, може да не се възползват от поведенческите лечения за инвалидизиращи главоболия, дори ако лекарите препоръчват тези полезни методи на пациентите, показва ново проучване.

Поведенческите лечения за мигрена включват т.нар. Методи на умственото тяло, като когнитивно-поведенческа терапия и техники за релаксация.

В новото проучване изследователите са открили, че само около половината от пациентите с мигрена, които са били насочени от специалист по главоболие за поведенческа терапия, са планирали първата си среща, според резултатите, които бяха публикувани в списание Pain Medicine.

Липсата на време е основната причина, която хората дават, за да не изпълнят първоначалното назначение, заяви водещият автор д-р Миа Минен, невролог и директор по изследването на главоболието в NYU Langone Health в Ню Йорк. Тези пречки, свързани с времето, включват невъзможност да се отдели време от работата и семейните задължения, което им пречи да посещават седмични сесии за поведенческа терапия, казва тя.

Разходите и скептицизмът по отношение на това дали биха били полезни поведенчески терапии са други често срещани причини, поради които хората с мигрена може да пропуснат тези лечения, установи проучването.

Поведенчески терапии за мигрена

„Въпреки скептицизма на някои пациенти, всъщност има добри научни доказателства, че три поведенчески терапии – когнитивно-поведенческа терапия, техники за биологична обратна връзка и техники за релаксация – са безопасни и рентабилни лечения за мигрена, с трайни ползи“, казва Минен за Live Science.

Young male couch listen headphones mobile phone at home

Проучванията показват, че хората, които участват само в поведенчески терапии – без да приемат лекарства – могат да постигнат 50-процентно намаление на броя на дните, които са засегнати от главоболието, каза Минен.

И така, как работят тези лечения?

Техники за релаксация могат да спомогнат за облекчаване на стреса, който може да предизвика мигрена, казват от клиника Майо. Тези техники включват дълбоки дихателни упражнения, медитация и прогресивна мускулна релаксация, което е последователно затягане и разхлабване на мускулни групи, които обикновено се правят от пръстите до главата.

Biofeedback е техника, която включва свързване на човек с електронни сензори, които наблюдават биологични функции, като промени в температурата на кожата или сърдечната честота. Получаването на тази обратна връзка от тялото може да помогне на някой с мигрена да се научи как да прави малки промени, като например отпускане на определени мускули, като начин за намаляване на болката.

Поведенческите терапии, от друга страна, нямат негативните странични ефекти от мигренозните лекарства и са безопасни по време на бременността, каза Минен. Така че, в новото проучване, изследователите искали да разберат защо повече хора с тези инвалидизиращи главоболия не са използвали тези лечения.

Провеждане на поведенчески терапии

В проучването изследователите са проучили повече от 230 пациенти с мигрена, които са отишли ​​в център по главоболие в голяма болница за обучение. След като били видени от специалист по главоболие, около 30% от пациентите били насочени за поведенческо лечение.

Малко повече от половината от посочените пациенти (57%) са назначили първа среща с терапевт, който е преминал обучение по мигрена, според проучването. Резултатите също така показват, че хората, които са посещавали терапевт за мигрена в миналото, са по-склонни да организират среща за поведенчески лечения, отколкото тези, които не са.

Хората, които преди това са посещавали терапевт, могат да разберат по-добре какво се случва по време на поведенческата терапия. Те могат също така да почувстват по-малко стигма за това, че се лекуват при терапевт и имат по-голямо самосъзнание за това как определени фактори, като стрес или необичайни графици на съня, могат да засегнат тяхната мигрена.

Превод от английски – Нина Жишева