Какво откриха в „прокълнатия“ черен саркофаг

Какво откриха в „прокълнатия“ черен саркофаг

28/02/2019 Off By nina

Египетски учени, които анализирали откритите мумии, са успели да установят ръста, пола и възрастта на мумиите, потопени в така наречения “сок на мумията”. Любопитно е, че над 25 хиляди човека са подписали петиция за пиенето на сока, който е останал в саркофага в продължение на хиляди години.

Египетското министерство на антиките пусна нови подробности за гигантския саркофаг от черен гранит, открит в Александрия, Египет. Според египетското министерство по антиките, скелетите в тайнствения саркофаг, отворен въпреки „всички предупреждения за предполагаеми древни проклятия, може да се отприщят“.

Енигматичният саркофаг се смята за „най-големия гранитен саркофаг, открит някога в Александрия, дълъг 185 см, висок 265 см и широк 165 см. Експертите казват, че зловещият саркофаг е останал погребан повече от две хиляди години на по-малко от 5 метра под замята.

Според доклади скелетите са проучени от екип от учени от министерството на Министерство на египетските антики, които са успели да определят възрастта, пола и много други подробности.

Резултатите от проучването бяха публикувани на страницата на Министерство на египетските антики във Фейсбук.

Според д-р Надя Хейдър, началник на Централния отдел по антики в Долен Египет, първият скелет принадлежи на жена на възраст между 20 и 25 години, с височина от 160 до 164 cm.

Вторият е на мъж на възраст между 35 и 39 години, с височина между 160 и 165,5 cm, а третият скелет е за мъж на възраст между 40 и 44 години, а височината му е между 179 и 184,5 cm

Интересно е, че експертите са възстановили и малките златни плочи сред костите, с размери 5см на 3см. Експертите твърдят, че плочите имат деликатни произведения на изкуството и най-вероятно са били използвани за представяне на военни звания. Освен това, изследователи от Министерство на египетските антики открили и една дупка в един от човешките черепи. Експертите твърдят, че дупката не е причината за смъртта на човека, а е доказателство за хирургическа намеса на главата, по-известна като трепанация.

„Тази операция е най-старата хирургична интервенция, позната от праисторията, но е била рядка за Египет“, казва д-р Зейнаб Хашиш, ръководител на екипа на изследователите.

Интересното е, че само няколко черепа от древен Египет са били подложени на процедурата, което прави находката изключително важна.

Изследването на мумиите не е приключило. Скоро експерти ще провеждат нови изследвания върху костите, включително ДНК анализ и скенер, за да определят дали те са членове на едно семейство.

По отношение на тъмния сочен сок, открит в саркофага, експертите вече са потвърдили, че всъщност това е канализационна вода, оцветена от разложените обвивки на труповете.

Превод от английски – Нина Жишева