Какво свъщност е Кама Сутра?

Какво свъщност е Кама Сутра?

10/03/2019 Off By martha

Кама Сутра е позната като индийската книга за акробатски сексуални позиции. От създаването и преди около 2,000 години, тази книга е вдъхновила цяла култура около сексуалното преживяване. Но частта за иновативните позиции е само една малка част от книгата. Дори няма и картинки.

Оказва се, че това може би е една от най-грешно разбраните книги. Кама Сутра оригинално била написана на античен индийски. През 1883 година британски изследовател превел за първи път книгата на английски. Идеята му била да представи това творение на сексуално репресираното викторианско общество. За да избегне строгите закони, той създал клуб където публикувал еротика от Изтока. Чак през 1962 година, Америка позволила легалното публикуване на книгата. След избухването на интернетът, често само сексуалните глави били копирани и разпространявани. Това създало имиджа, който Кама Сутра има днес.

Книгата е всъщност упътване към живот на спокойствие, отдих и лукс в Индия през периода на създаването й. Сексуалните части са една глава от седем. Книгата описва как да си устроим дома – къде и как да си поставим мебелите и какво трябва да притежаваме. Разказва се са изкуството и науките, който всяка жена от висок стандарт трябва да притежава – татуиране, свирене на чаши пълни с вода, готвене, учене на папагали на говор и науката на военното изкуство. Други съвети включват как мъж може да си намери жена, как най-добре се извършва прелюбодейство и как да се направят някой магически рецепти. Има част, в която съветват жената на къщата как да се справи с дом в много жени, а в друга – как да бъдеш успешна куртизанка. Също така се предоставят идеи как една жена може да „обуздае“ мъж – става дума за власт, но също и за удоволствие.

За времето си книгата прави някои много иновативни културни заявления. Едно от тях е, че сексът не е предназначен за правенето на деца, а за забавление. 2,000 години по-късно не е учудващо, че книгата звучи доста противоречива на моменти. Това е била книга, написана за определено време в историята. Вероятно по този начин е изглеждал античният живот в Индия, но той не се пренася добре в настоящето. Значението и обаче остава фундаментално – как да се справил с инстинктивните си нужди и прищевки по социално приемлив начин без да пренебрегваме задълженията си.

Автор: Мартина С. Попова