Как един мъж е спасил два милиона бебета

Как един мъж е спасил два милиона бебета

06/03/2019 Off By nina

Един мъж в Австралия е помогнал за спасяването на живота на повече от 2 милиона бебета, като дарява своята “специална” кръв. Кръвта му е била използвана за производство на лекарства, които могат да предотвратят животозастрашаващи проблеми при новородените. Но защо точно кръвта на този човек е специална и как лекарството работи, за да спаси бебетата?

81-годишният мъж, Джеймс Харисън, дарява кръв в продължение на 60 години и прави последното си дарение в петък, 11 май, 2018 г., според Австралийската служба Australian Red Cross Blood Service. Наричан „човекът със златната ръка“, Харисън е дарил кръв повече от 1100 пъти и се смята, че даренията му са помогнали за спасяването на живота на общо 2,4 милиона бебета.

Кръвта на Харисън съдържа рядко антитяло, което се използва за производство на лекарство, наречено анти-D имуноглобулин, известен също като Rh имуноглобулин. Това лекарство се дава на майки, които са изложени на риск от “Rh несъвместимост” с плода си, което означава, че имунната система на майката може да атакува и унищожава червените кръвни клетки на плода.

Когато това се случи, “имаме ситуация, при която на много от тези бебета червените кръвни телца ще бъдат унищожени още докато са били в утробата”, казва д-р Сайма Афтаб, медицински директор на Центъра за фетална грижа в Nicklaus Children’s Hospital в Маями. Това може да доведе до сериозни усложнения за новороденото, включително увреждане на мозъка, жълтеница или дори мъртво раждане.

Въпреки това, лечението с Rh имуноглобулин, който е направен от кръвната плазма на “специални” кръвни донори като Харисън, може да предотврати тези усложнения.

“Откриването на това антитяло е едно от най-големите животоспасяващи открития от миналия век”, каза Афтаб за Live Science.

Вероятно сте чували, че кръвната ви група е „положителна“ или „отрицателна“. Това се отнася до протеин, наречен “Rh фактор” на повърхността на червените кръвни клетки. Когато хората имат този протеин, се казва, че са “Rh положителни”, докато ако им липсва, те са “Rh отрицателни”.

За повечето хора, няма голямо значение дали са с положително или отрицателно Rh, казва Афтаб. Но при бременни жени може да има проблеми, ако майката е Rh отрицателна, а плодът е Rh положителен.

Това е така, защото ако Rh-позитивните кръвни клетки на бебето попаднат в кръвния поток на майката, имунната й система приема Rh-позитивните кръвни клетки като “чужди” и създава антитела срещу тях, казва Афтаб. Тези антитела могат да преминат през плацентата и да разрушат червените кръвни клетки на плода. В развиващия се свят, такава несъвместимост в Rh е една от водещите причини за заболяване и смъртност при новородените.

За да се предотвратят проблемите с Rh-несъвместимостта, лекарите първо тестват кръвта на жената рано по време на бременността или преди бременността. Ако тя е Rh отрицателна, майката вероятно ще получи Rh-имуноглобулин.

Американският колеж по акушерство и гинеколог (ACOG) препоръчва Rh-негативните жени да получат това лекарство, когато са бременни в 28 седмици и също в рамките на 72 часа след раждането на Rh-позитивно бебе. Дозировка на Rh-имуноглобулин може да е необходима и след инвазивни процедури, като амниоцентеза, или след спонтанен аборт или първия триместър, казва ACOG. В Австралия около 17% от бременните жени получават лечението, включително собствената дъщеря на Харисън, съобщава Sydney Morning Herald.

Не е ясно как точно действа Rh-имуноглобулинът за предотвратяване на усложнения от несъвместимост на Rh. Но изследователите смятат, че антитялото покрива повърхността на Rh-позитивните кръвни клетки на плода в кръвния поток на майката и не позволява на имунната система на майката да ги види, казва Афтаб.

Не е обичайно хората да имат на антитялото в кръвта, което се използва за направата на Rh-имуноглобулин. В Австралия, Rh-имуноглобулинът на страната се произвежда само от група от около 200 кръводарители, според австралийския Червен кръст.

Харисън вероятно е разработил антитялото, когато е получил голямо кръвопреливане на 14-годишна възраст. След това преливане, “имунната му система повишила високата концентрация на антитела” срещу Rh-позитивните кръвни клетки, казва Афтаб. Това би означавало, че самият Харисън е Rh-отрицателен.

Днес Харисън вече не дарява кръв, защото е преминал възрастовата граница за кръводарители в Австралия.

Превод от английски – Нина Жишева