Как се формира оазиса?

Как се формира оазиса?

10/03/2019 Off By martha

Дълбоко в пустинята където температурите са непоносими, а годишно валежите са минимални, е трудно да си представим, че някой може да живее на такова място. Град Сиуа се намира на изолирано място из сухото море на Сахара на територията на Египет. Хората са живели там в продължение на хиляди години и продължават до ден днешен.

Градът всъщност е оазис – плодородна зона, заобградена с безплодна, пуста земя. Но как така се формират по средата на нищото?

В миналото, пустинните оазиси са били важна част от създаването на търговски маршрут между градове и страни. В места като Сиуа, търговците можели да си починат и съберат допълнителни провизии за дългият път. Повечето оазиси имат извори на вода, което позволява на хората и растителността да процъфтят. Ако погледнете град Сиуа от високо, ще забележите, че няма река или поточе, което да произвежда тази вода. При положение, че местоположението на града го изолира от валежи, от къде идва тази вода?

Типично, дори валежите да са оскъдни, събирането на водата от голяма площ на едно определено място може да е достатъчно. Оазисите често се намират на ниски полета. Околността около град Сиуа лежи на около 19 метра под водното равнище. Всичката вода от земите около тях се събират в долината и създават оазиса. Под самата земя има слой наречен водоносен хоризонт където се събира всичката дъждовна вода. На места заобиколени от планини или дюни могат да се получат отвори в земята, който ще изкарат подземната вода на повърхността. Където има вода има и живот.

Reflection on a salt lake at Siwa OasisThe lake had been partially drained in recent years because of a plan to limit the effect of rising water levels in Siwa due to agricultural runoff from uncontrolled wells (a major problem affecting the entire oasis).

Евентуални, животните и растенията намират път до тези райски места из пустинята и създават мини екосистема около тях. Ако кондицията на околността остане добра, оазиса може да съществува хиляди години, безкрайно снабдявайки земята, животните, растенията и хората със чиста вода и живот.

Автор: Мартина С. Попова