Кралиците на Египет

Кралиците на Египет

09/03/2019 Off By martha

Древните египтяни със сигурност са вярвали в мъдростта на жените владетели. Когато е имало политическа криза, древните египтяни избирали отново и отново жена, за да запълнят вакуума на властта – именно защото тя е най-малко рисковата опция. За древните египтяни поставянето на жени на власт често е било най-добрата защита за патриархата по време на несигурност.

В сравнение с други страни по това време Египетското царство е различно. Естествените граници на пустините и морето я пазели от нашествия и военна агресия, които Месопотамия, Сирия, Персия, Гърция или Рим създавали. В Египет, където държавниците, независимо колко млади са били почитани като богове, а жените ги защитавали. Вместо да видят дете владетел като пречка за власт, майки, лели и сестри са защитавали младежите в центъра на колелото на властта. Тази стабилизираща тенденция се използва многократно в историята на Египет.

Най-известна жена владетел на Египет е Клеопатра от династията на Птолемеите (305-285 г. пр. Хр.). Тя елиминирала братята и сестрите си, за да поеме трона, само за да вложи цялата си енергия в създаването на династия за многото си деца. Този прелъстител на римските лидери управлявал по различен начин от партньора си, Марк Антони. Докато той се биел в Партия, тя останала в Египет и се опитала да създаде спокойствие из народа. Докато Марк безумно участвал в битката при Актиум, Клеопатра заедно с флотата си се завърнала обратно в Египет, където можела да направи нещо добро, а не да води нечии други битки.

Историята показва, че египтяните са знаели, че жените управляват по различен начин от мъжете. И така те ги използвали, за да защитят патриархата, да действат като прегради, обещание, че ще има добро, сигурно място, която техните деца ще заемат като следващият владетел. Но без значение колко власт са притежавали, страховитите жени от древен Египет не били в състояние да надхвърлят патриархалната програма и да променят самата система. Когато управлението им приключило, структурата на мъжката египетска власт останало непокътнато.

Автор: Мартина С. Попова