Кръвните клетки могат да се трансформират в мозъчни

Кръвните клетки могат да се трансформират в мозъчни

06/03/2019 Off By nina

Освен ако не сте върколак или супергерой, не можете лесно да се трансформирате в нещо, което не сте – но вашите клетки могат.

Учените наскоро намериха начин да превърнат клетката на имунната система в неврон – две клетки с напълно различни форми и много различни функции. Надеждата е, че техниката може да помогне на учените да изследват мозъка на пациента от кръвна проба.

„Кръвта е една от най-лесните биологични проби, които могат да се получат”, заяви Мариус Верниг, доцент по патология в университета в Станфорд. “Почти всеки пациент, който влиза в болница, оставя кръвна проба и често тези проби се замразяват и съхраняват за бъдещо проучване“.

Стволовите клетки, които могат да се превърнат в много различни видове клетки, обикновено са начин за изследователите да създадат клетка по избор. Но понякога и други клетки, които вече са се диференцирали или са достигнали до зрялото си състояние (например вече са се превърнали в кожни или кръвни клетки), могат да се превърнат в напълно различен клетъчен тип. Изследователите наричат ​​тази трансформация “трансдиференциране”.

Верниг и неговият екип за първи път демонстрираха своята “трансдиференциална” техника в проучване, публикувано в списание Nature през 2010 г. Екипът превърна кожни клетки в миши неврони директно, без предварително превръщане в стволови клетки. Но кожните клетки трябвало да бъдат отглеждани в лабораторията за известно време – време, което може да доведе до генетични мутации, които биха променили клетките на човек, според изявлението.

За да се избегне това забавяне, Верниг и неговият екип се фокусирали върху Т-клетките – бели кръвни клетки, които играят важна роля в имунната система, като помагат за унищожаване на патогените. Те открили, че с добавянето на четири протеина, за кратък период от време Т клетките се трансформират в собствени неврони на пациента, според изявлението.

„Това е малко шокиращо колко просто е да се превърнат Т клетките във функционални неврони само за няколко дни,” казва Верниг. Т-клетките са много специализирани имунни клетки с проста кръгла форма, така че бързата трансформация е донякъде невероятна.“ Тази техника може в крайна сметка да бъде използвана за изследване на невроните на хората, които имат шизофрения и аутизъм, за да се разбере произхода на болестите и да се идентифицират потенциалните лечения, се казва в изявлението.

Невроните, които са създали, обаче, не могат да образуват зрели синапси – пространства между невроните, които са необходими на клетките да общуват помежду си. Според изявлението Верниг и екипът му се надяват, че в крайна сметка могат да подобрят техниката и вече са започнали да събират кръвни проби от деца с аутизъм.

Превод от английски – Нина Жишева