Мислите ли да започнете диета?

Мислите ли да започнете диета?

02/03/2019 Off By martha

Храните, които избираме да консумираме редовно, влияят върху процентите дали ще развием заболявания като рак, диабет и сърдечни проблеми. Много хора не са наясно с този факт и си позволяват какви ли не прищевки. Вместо да чакате диагнозата и непреодолимите медицински сметки, помислете за промяна в начина на живот. Подхранвайте клетките си с хранителните вещества, от които те наистина се нуждаят. Има обаче някой важни неща, който трябва да знаете преди да започнете каквато и да е диета.

Изцелителна криза.

Всеки, който е опитвал чиста или стриктна диета, изключваща преработените боклуци и нездравословна храна, знае, че изцелителна криза е много реална. Когато преминавате от консумация на високо съдържание на захар, обработени храни (обикновено пълни с консерванти и оцветители), за да се отдадете на полезни, пълнозърнести храни, тялото ви започва да пречиства отпадъците. Грипоподобните симптоми, главоболие, втрисане, болки и раздразнителност е следствие на детоксикацията са често срещани. За щастие, симптомите обикновено не траят повече от 3-7 дена.

Woman looking to a little salad is tired about diet.; Shutterstock ID 209306980; PO: today.com gabrielle-health

Лишение от изобилие

Повечето хора имат нездравословна връзка с храната, тъй като в ранна възраст са се научили, че нездравословната храна е вкусна, а нездравословната не е. Това погрешно убеждение насърчава манталитета на лишение от изобилие разновидни храни. Поради тази причина много хора започват „диета“ в понеделник, но до вторник следобед започват да си хапват пак същите неща като преди. Вашите любими храни могат да бъдат по-здравословни с пълнозърнести, необработени съставки. Ако си готвите сами знаете точно какъв е съставът на храната ви и можете да го оптимизирате.

Никой не ви съди

Промяната може да бъде трудна. Ако се чувствате под натиск да се придържате към новите си хранителни промени на 100%, това е напълно нормално. Всъщност е напълно добре да се следва диета 80/20: 80% здравословно хранене, 20% свободен избор. Никой не е перфектен.

Важно е да е забавно

Един от най-добрата част е, че се запознавате с толкова много „нови“ храни! Има толкова много рецепти, които могат да се приготвят с прости, непреработени храни. Може би ще се увлечете от процеса на приготвяне на собствената си храна. Това е изкуство, чрез което любовта може да бъде пренесена в обстановката.

Автор: Мартина С. Попова