Мистичният Деринкую под Кападокия

Мистичният Деринкую под Кападокия

02/03/2019 Off By djani

Деринкую е древен подземен град на много нива, който е бил построен по време на Средната империя в област Деринкую, в провинция Невшехир в Турция. Общата площ на града е около 2500 кв. м., а дълбочината му е 85 м. Тя е достатъчно голяма, за да приеме около 20 хил. души, заедно с техния добитък и хранителни магазини. Деринкую е най-големият подземен град в Турция и е един от няколкото подземни комплекса, открити в Кападокия. Той става широко достъпен за многобройни посетители през 1969 г.

Подземният град Деринкую може да бъде затворен отвътре с големи каменни врати. Всеки етаж бил затворен отделно. Градът създава типични условия на живот, както в други подземни комплекси в Кападокия. Изградени са винарни и преси за пресоване на масло, изби, конюшни, складови помещения, трапезарии и параклиси. На вторият етаж на подземния комплекс има просторна всекидневна с цилиндричен сводест таван. Известно е, че тази стая е била използвана като религиозно училище. Между третото и четвъртото ниво е вертикално стълбище. То води до кръстовидна църква на най-ниското (пето) ниво.

Голяма 55-метрова вентилационна шахта е използвана като кладенец. Мината също така доставя вода до селата. Според Министерството на културата на Турция, градът е построен от фригийците през VIII-VII в. Пр. Хр. в меката вулканична скала в района на Кападокия. Има сведения, че в епохата на Византия, подземният град Деринкую е разширен.

По време на Персийската империя Ахеменидите, градът е бил използван като убежище за бежанци. Във втората глава на зороастрийската книга Vendidad има позовавания на подземните бежански селища, построени от персийския цар Йима. Затова много учени смятат, че градът може би е бил построен от персите. Той е била свързан с други подземни градове с малки тунели. Провинция Невшехир има още няколко исторически подземни града, а Деринкую се свързва с Каймаки през 8-километров тунел.

Подземни градове и структури, издълбани от уникални геоложки формации, са се използвали като скривалища по време на набезите.

Днес тези места са археологически обекти. Като цяло те остават непокътнати. В района между Кайсери и Невшехир са открити повече от 200 подземни града, които съдържат поне две нива. Около 40 от тях съдържат поне три нива и повече. Градовете в Kaimaklı и Derinkuyu са два от най-добрите примери за жилищни подземни структури.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани