Можем ли да създадем злато?

Можем ли да създадем злато?

11/03/2019 Off By martha

През средновековието алхимиците се опитали да постигнат невъзможното. Искали да превърнат олово в злато. Историята изобразява тези учени като стари ексцентрици. За жалост, не са знаели, че мечтите им са всъщност възможни. Можем да създадем злато благодарение на модерни изобретения, който средновековните алхимици не притежавали. За да разберем как златото се е сформирало на планетата Земя трябва да се обърнем към звездите и космоса.

Златото е извънземно.

Вместо да произлиза от земята, то се е „сготвило“ в космоса. Имаме го на Земята заради катастрофални звездни експлозии, наречени супернови. Звездите са главно направени от водород – най-простият и лек елемент. Огромното гравитационно налягане компресира и задейства ядрен синтез в ядрото на звездата. Този процес излъчва енергия от водородните, което кара звездата да блести. В продължението на милиони години синтезът трансформира водорода в по-тежък елемент. Ако звездата експлодира тежките елементи започват да консумират по-леките от налягането, превръщайки се от желязо в сребро, в злато и най-накрая в уран.

Налягането на избухването изпраща елементите навсякъде из вселената. Газовете и отпадъците от звездата се натрупват и сформират нови планети. Нашата Земя вероятно е била създадена точно по този начин. Билиони години по-късно, ние извличаме ценните материали чрез добив – скъп процес, създаден заради рядкостта на златото. Всичкото злато, което някога сме изкопали от земята може да бъде събрано в 3 олимпийски басейна. Самото злато е около 20 пъти по-тежко от вода.

Close up of industrial worker holding mineral ore in gloved hands on mining site, copy space

Но как можем да го създадем?

Като използваме ускорители на частици, можем да имитираме сложната ядрена реакция, който създават златото във вселената. Но тези машини могат да създадат злато атом по атом. Така, че ще отнеме годините на вселената, за да се създаде един грам злато, на цена много по-скъпа от текущата цена на златото. Хипотетично, ако изкопаем всичкото злато на Земята има други места, на който можем да го намерим. Океаните ни съдържат около 20 милиона разтворено злато, но в изключително малка концентрация.

Може би един ден ще видим астронавтите ни как полаят повърхността на другите планети в слънчевата ни система в търсене на злато.

Автор: Мартина С. Попова