От къде идват плодовете?

От къде идват плодовете?

10/03/2019 Off By martha

За нашите прадеди плодовете са служили като храна богата на витамини и калории, който са можели да се наберат лесно и бързо без никаква обработка. Днес, да намерим какъвто си искаме плод е на една разходка до магазина. Голяма част от плодовете, които ядем дори не се отглеждат в държавата, в която живеем.

Знаете ли от къде идва любимия ви плод?

Повечето ябълки например идват от Централна Азия – от място където Китай, Киргистан и Казахстан се срещат. Античните прадеди на днешната ябълка все още могат да се намерят из тези земи. Китай е на първо място по производство на ябълки, като произвеждат около 48% от световното количество ябълки.

Авокадото произлиза от Южно-централно Мексико. Местните са яли авокадо в продължение на 10 хиляди години. Мексико, както може би предполагате, е най-големият производител на авокадо до днес.

Най-ранните данни за „опитомяването“ на бананите са от Нова Гвинея от преди 10 хиляди години. Въпреки първоначалното им местоположение, днес Индия и Китай са най-големите производители.

Черешите всъщност са месният плод на Италия и голяма част от Централна Европа. Първоначално са били внесени от гръцки регион, който днес се намира в Турция, а те остават най-големият производител на череши в света.

Mädchen mit Kirschen, Sommer, Garten

Кокосът, може би предполагате, че може да бъде намерен из тропичните крайбрежни зони. Те плуват по водата и за това се разпространяват бързо из цялата земя. Точното им място на произход не се знае, но много считат, че са били култивирани за първи път в Южна Индия. Днес по-голямото количество кокос произлиза от Индонезия.

Гроздето произлиза от регионите на Източна Турция, където се смята, че било създадено селско стопанство. Около преди 10 хиляди години гроздето и след това виното за избухнали в популярност и били разпространени из целият свят. Днес Турция остава главният производител на грозде, но Испания води класацията по производство на вино.

Кивитата идват от Китай, не от Нова Зеландия както много предполагат. Те не били култивирани особено много в Китай и чак през ХХ век били внесени в Нова Зеландия и станали местният плод на страната. От там били разпространени из САЩ и Англия. От тогава обаче Китай отново взели производството в свои ръце и днес са най-големият производител на киви в света.

Автор: Мартина С. Попова