Панпсихизмът: науката и философията на интелигентния универсален ум

Панпсихизмът: науката и философията на интелигентния универсален ум

07/03/2019 Off By nina

Подминете правилото за оцеляването на най-силния. Отстранете постепенното развитие чрез адаптивност и случайни мутации, Вече има нов играч в научно-философския блок. Той се нарича „Панпсихизъм“ и заплашва да предизвика абсолютно всичко, което е известно за вселената и как работи тя. На най-простото ниво, панпсихизмът прави удивителното твърдение, че Вселената по-скоро не е стерилен фон, в който материалистичните „неща“ съществуват и се развиват, а е  мрежа от съзнание, в която всичко съществува. Този начин на мислене не е нищо ново за тези, които следват метафизиката и някои древни религиозни системи. Идеята за Акашовото поле съществува от хилядолетия. Но за учените, които работят в рамките на математиката и научния метод, да дадат на такава теория име и да й посветят рецензирани статии, това е пробив. Това, което панпсихизмът казва, е, че самата вселена може да бъде себепознаваща.

Метафизиката  се среща с науката

Зен майсторите от хиляди години казват, че всичко е едно, но да се даде на тази концепция официално звучащи етикети като „заплитане“ и „полета на протосъзнание“ е доста шокиращо. Това означава, че изследователските линии, които традиционно се движат по два отделни пътя, наречени метафизика и наука, сега може да са се слели в един суперпът.

Кристоф Кох от Allen Institute for Brain Science, независима, нестопанска организация за научни изследвания в Сиатъл, имаща за задача да ускори разбирането за функционирането на човешкия мозък, разработва експеримент, който определя съзнанието. Неговите резултати показват, че биологичните организми са в съзнание, ако са способни да променят поведението си, когато се сблъскат с нови ситуации. Но, ако една система е способна да действа на собственото си състояние и всъщност определя собствената си съдба, тя е в съзнание, дори и да не е биологична или органична.

Въпреки че му предстои да представи идеите си под формата на формална “Теория на ума”, те все още са само очарователно предположение, което кара много теоретични физици да препрочитат традиционните религиозни системи на мисълта и да се чудят дали древните са предчувствали това, до което най-накрая достигнаха съвременните математици. С повече експерименти, панпсихизмът може да произведе повторяеми наблюдения, които биха могли да доведат до напълно развити научни теории за природата на вселената, която умишлено е произвела човечеството. То може да помогне да се разбере и уникалното място на човека в космоса.

Превод от английски – Нина Жишева