Прекестулен – амвон сред природата

Прекестулен – амвон сред природата

02/03/2019 Off By djani

Prekestulen – е огромна скала, която има плосък връх и се намира срещу известното плато Kierag в Норвегия. Размерът на наблюдателната палуба на скалата е около 25 на 25 м., което позволява на пътниците да изследват тази забележителност в цели групи.

Името на скалата е получило името си заради поразителната си прилика с амвона на проповедник – това е буквалният превод името.

 Оттук се открива невероятна гледка към близките територии, което прави това място популярна природна атракция на страната, която всяка година посещават повече от 200 хиляди туристи от цял ​​свят.

Височината на Прекестуленската скала е 604 м. и е разположена над Лисефьорд, образувана е преди повече от 10 хиляди години под влиянието на ледник, който след отстъплението си оставил огромна пукнатина. С течение на времето, разривът се напълнил с вода и се превърнал в тесен морски залив със скалисти брегове. Най-голямата дълбочина на споменатия фиорд е 422 м., а най-високата точка на скалните ѝ стени е 1 км. над морското равнище.

Дължината на Лисефьорд достига 42 км., но поради стръмния и скалистия терен само два града, Forsann и Lysebotn, са разположени на крайбрежните ѝ територии.

Изкачването продължава около 2-3 часа, но опитни туристи могат да овладеят целия път за един час.

Ако желаете да посетите Прекестулен, препоръчително е да го направите възможно най-бързо, тъй като една малка празнина, която е 20-25 см. широка, разделя скалата и планината, се увеличава с всяка година, според измерванията. Ето защо е вероятно скалата да се срути във водата рано или късно.

 Lysefjord с платото Kjerag, е най-голямата му височина е 1084 метра над морското равнище. Почти всички гости на това място се изкачват до върха му, не толкова за пейзажа, колкото за да направят уникална картина на камъка Кьорагболтен. Обемът на този калдъръм е около 5 кубически метра, като основната му характеристика е, че е разположен над пропастта и е запечатан между две вертикални стени на скалата.

Всеки може да достигне Kjeragbolten без оборудване за катерене, но тези, които се страхуват от височини, трябва да се въздържат от катерене, тъй като дъното на пропастта и калдъръма се разделят на около 1 км.

Двете скали са напълно подходящи за BASEJAMPING, което със сигурност ще зарадва феновете на този екстремен вид спорт, но поради големия брой гости на върха на Прекестулен, платото на Krieg се превърнало в основна точка за скокове. Към днешна дата вече са направени над 30 хиляди скока във водите на Лисефьорд.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани