Пукате ли си кокалчетата?

Пукате ли си кокалчетата?

03/03/2019 Off By martha

Звукът ви е познат, нали? Дали сте вие или хората около вас, навсякъде може да се намери някой, който си пука кокалчетата на ръцете. Но какво се случва с нашите стави когато ги пукаме? Това лошо ли е за нас?

Синовиалната течност е вещество, което се намира между нашите стави. То играе ролята на лубрикант между кокалите ни, за да могат те да се движат оптимално и без болка. Някой описват самото вещество, че прилича на жълтък. Когато си размърдаме ставите изпускаме газ, който създава балончета в синовиалната течност. Те бързо се разпадат и издават до болка познатият ни звук. Ако искате да си изпукате същото кокалче, трябва да изчакате около 20 минути, за да може газа да се завърне отново в течността.

Това по-различно ли е от пукането, което чуваме ако се изправим бързо?

Звукът, който се чува да излиза от коляното ви е от сухожилието на коляното. Когато мръднем ставата, сухожилието бързо се плъзга по него. Звукът е много склонен на този, който опънат ластик би направил.

Този навик безопасен ли е за нашите стави?

Вероятно да. Учен направил експеримент със самият себе си. Решил да си пука кокалчетата на едната ръка в продължение на 60 години, а другата била оставена на спокойствие. Главната му цел била да разбере дали пукането на ставите ще доведе до артрит. След 60 години старателна работа той разбрал, че във пуканата ръка няма особено голяма разлика с другата. Повечето практикуващи медицина са съгласни със този резултат. Само едно проучване от 1990 година показало, че пукането на ставите в продължително време може да доведе до проблеми със хватката и подуване на ръката.

Въпреки че изглежда, че можете да си пукате ръцете, краката, гръбнака и какво ли още не по колкото си искате, това не гарантира, че навикът ви няма да изнерви хората около вас.

Автор: Мартина С. Попова