С колело до училище във Финладния

С колело до училище във Финладния

02/03/2019 Off By martha

Никой не обича студа. Но това не означава, че хората не могат да се справят с ниските температури. Разликата е, че някои хора са по-мотивирани да тестват своята устойчивост, отколкото други.

Наскоро, през един снежен ден в Оулу, Финландия, температурите паднали до -17˚С. Това обаче не попречило на учениците да пътуват с велосипедите си до училище. През цялата година около 1,000 от 1,200 ученици пътуват до училище с велосипед – дори и през зимата; около 100 до 150 ученици вървят. Останалите пътуват със ски или кола. Възрастта на учениците варира от 7 до 17 години. Устойчивостта им привлече вниманието на Пека Тахкола, инженер на градското благополучие и запален велосипедист. Бил ентусиазиран от спретнатите редици велосипеди в покрития със сняг паркинг на училището.

Всяка година Тахкола организира майсторски клас по зимни велосипеди и екскурзии, фокусирани върху интелигентната мобилност. Едната от годините било проведено и проучване. Посетили няколко училища и говорили с местни учители и директори. Училището в Оулу било едно от най-добрите в града. То определено не е единственото. В Оулу има многобройни училища, чиито ученици или ходят пеша, или карат колело до училище.

Някои родители в САЩ могат да имат трудности да си представят детето им да се качи на колело в снежно време. Това е само една част от културата във Финландия. За тях това е нормално и винаги е било така. Децата обожават да карат колело, дори и навън да е -30˚С. Тахкола, който също е вицепрезидент на Федерацията по зимно колоездене, казва, че то през зимата е по-лесно, отколкото повечето хора мислят. За да бъде възможно обаче градът трябва да поддържа велосипедните и пешеходните пътеки и пътища. В Оулу пътеките биват толкова добре почиствани през зимата, че велосипедистите не се нуждаят от специални гуми, за да се движат по тях. Обикновено те използват едни и същи колелета през цялата година. Имат отлична инфраструктура и зимна поддръжка, която прави карането на велосипед бързо, лесно и удобно дори при всякакви климатични условия. Разстоянията често се изминават за по-кратко, отколкото с кола.

Ако тази студена, зимна държава може да се справи със снега до такава степен, че да кара лятното си колело до училище, със сигурност и ние можем да постигнем това. Трябва само да го има желанието, за да се случи.

Автор: Мартина С. Попова