Ако ние я унищожим за век,  Земята ще се възстанови за 10 милиона години

Ако ние я унищожим за век, Земята ще се възстанови за 10 милиона години

10/04/2019 Off By nina

Има само едно събитие в историята на нашата планета, което е довело до глобални промени по-бързо от днешните поражение, причинени от човека. Астероидът, убил динозаврите.

Учените проучили определени вкаменелостите от самото катаклизмично въздействие, за да разберат колко бързо нашата планета е успяла да се възстанови от бедствието (и защо изглежда, че скоростта на това възстановяване е ограничена).

Учените казват, че 10-те милиона години, от които нашата планета имала нужда, за да се възстанови от масовото унищожение на динозаврите преди 66 милиона години, сега могат да имат своите важни паралели.

Изследователите твърдят, че има “ограничение в скоростта”, с която планетата може да се възстанови от такива събития и тя е около 10 милиона години.

Изследователите били предизвикани да разгледат връзката между възстановяването и еволюцията от по-ранно проучване, което установило, че възстановяването отнема милиони години, въпреки че много области са били обитаеми скоро след последното земно масово изчезване на цели видове.

Екипът проследил възстановяването във времето с помощта на вкаменелости от тип планктон, наречен фораминифера или формам. Те установили, че изглежда е необходимо появяването на определено количество екологична сложност, преди животът да може наистина да се върне обратно. Ограничението на скоростта е свързано с времето, необходимо за изграждане на нова инвентаризация на елементите, които могат да произведат нови видове в размер, сравним с този от преди унищожаването.

Водещият автор Кристофър Лоуъри, научен сътрудник в Института по геофизика на Университета на Тексас (UTIG), казва: „Възстановяването ще се случи тогава, когато процесите станат толкова активни, каквито са били и по-рано, при всички други видови изчезвания. Мисля, че именно това е вероятното обяснение за ограничението на скоростта на възстановяване за всичко на Земята.”

Превод от английски – Нина Жишева