Алабаш – ползи без претенция

Алабаш – ползи без претенция

24/12/2018 Off By djani

Защо ли имам тягостното чувство, че най-непретенциозните, скромни, незабележими, малко познати същества са най-полезни… Едно такова е алабашът. След тази статия, може би и вие ще откриете и ще се възползвате от благата му.

Благодарение на непретенциозността на условията, в които се развива, Алабашът расте бързо във всеки климат и във всякакъв вид почва. И това води до неговата достъпна цена, което е важно, ако искате да установите здравословна диета в рамките на определен бюджет.  Родината на алабаша е източното крайбрежие на Средиземно море. Но той е бил отглеждан и широко използван още  в древният Рим. Благоприятните свойства на алабаша се дължат на наличието на витамини В, А, С, К, Е, РР, както и холин.

Съдържа и минерали – голям списък от всички необходими за правилното функциониране на тялото, вариращи от алуминий, кобалт и бор, завършващи с йод, селен, цинк, флуор. Алабашът е източник и на: растителни масла; протеини, глюкоза, фруктоза, ензими, аминокиселини. фибри. Количеството витамин С – 50 mg, което е половината дневна доза за възрастен човек или пълната дневна доза за дете до 13-годишна възраст. Ето защо растителността има друго име сред народа – “Северен лимон”.

Той има благотворен ефект върху работата на такива органи като черния дроб, жлъчния мехур и също стабилизира метаболитните процеси на целия организъм. Алабашът се препоръчва не само за бременни жени, но педиатрите  съветват да влезе в храненето на децата от околло 9–ят месец. Определено количество от него има и други ползи за човешкото здраве: подобряване на функциите на имунната система, поради което човек рядко страда от различни инфекциозни заболявания, лек диуретичен ефект, който допринася за стабилизирането на работата на бъбреците и намалява честотата на хипертоничните кризи, предотвратяване на утаяване на холестерол по стените на кръвоносните съдове, както и тяхното почистване.

Лекарите казват, че е добро средство в помощ на укрепване на мускулите на сърцето, за стабилизиране на кръвното налягане; продуктът може да се използва и за предотвратяване на атеросклероза , особено за тези в риск. Алабашът е в състояние да отстрани токсините от червата, затова се препоръчва за тези, които са склонни към затлъстяване или живеят в райони с химически нездравословна околна среда. Въпреки високата наситеност на продукта с макро- и микроелементи, витамини и дори наличието на глюкоза, калоричният състав на продукта е само 41,7 kcal на 100 g.

От него, ориентираните домакини приготвят вкусна супи, салати, яхнии.

Предимствата му ще бъдат много забележими при редовна употреба, за да подсилите зъбите и венците си. Широко се използва в козметиката, тъй като маските, базирани на алабаш могат дори да подобрят тена от първия път, да премахнат пигментните петна , разширените пори и, с редовна употреба, да направят кожата по-еластична. 

В народната медицина, алабашът се използва като основа при лечението на астма, туберкулоза, кашлица и възпаление на устната лигавица.  

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани