Алергия или непоносимост към храни? Проверете!

Алергия или непоносимост към храни? Проверете!

16/01/2019 Off By nina

За колко хора знаете, които твърдят, че имат хранителни алергии? Докато някои от тях може наистина да са алергични, много претенции за хранителни алергии са фалшива тревога.

Това твърди ново проучване, според което 1 на 10 души в САЩ са засегнати от хранителни алергии, докато почти два пъти повече от тях погрешно смятат, че са хранително-алергични.

Учените са изследвали повече от 40 000 възрастни, живеещи в цялата страна, като установили, че около 10% са били алергични към една или повече храни.

Освен това, те също открили, че 19% от техните субекти съобщават, че са алергични към определени храни, въпреки че не са преживели физическите реакции, които обикновено съпътстват истинска хранителна алергия.

Въпреки че няма съмнение, че хранителните алергии са реални – и за някои, потенциално животозастрашаващи – хората, които сами се определят като хранително алергични, без да са се консултират с медицински специалист, могат да тълкуват погрешно своите симптоми като алергична реакция, споделят авторите на изследването.

„В тези случаи това, което индивидите са преживявали, може да е признак за непоносимост към храни “или други условия, свързани с храната”, отколкото истинска алергична реакция“, пише авторът на изследването д-р Ручи Гупта, педиатър и професор по педиатрия в Northwestern University Feinberg School of Medicine в Илинойс.

Алергичните реакции са реакцията на имунната система към всичко, която се възприема като заплаха. По отношение на хранителните алергии, когато някои хора ядат определен вид храна – като ядки, миди, пшеница или млечни продукти – тя излъчва алармен сигнал към имунната им система, провокираща реакции, които могат да варират в широки граници между отделните хора, според Центровете по превенция и контрол на заболяванията.

Симптомите на хранителните алергии могат да включват уртикария, сърбеж и подуване на носа и гърлото, стомашни болки или гадене. В крайни случаи, хранителните алергии могат да доведат до анафилаксия – състояние на шок, придружено от ниско кръвно налягане и стеснени дихателни пътища – което може да бъде фатално, ако не се лекува.

Черупчести мекотели са най-честите хранителни алергени в САЩ, засягащи около 7 милиона възрастни, според проучването. Млечните алергии засягат близо 5 милиона души, следвано от алергии от фъстъци, които засягат около 5 милиона души. Други широко разпространени алергени включват ядки, риба, яйца, пшеница, соя и сусам, съобщават учените.

Алергиите могат да бъдат наследени или придобити, понякога неочаквани – ухапванията от определен тип кърлеж са свързани с появата на алергия към месото, а жена, която наскоро е получила белодробна трансплантация, също е придобила алергия към фъстъци от донора на органа.

Всъщност, развиването на хранителни алергии в зряла възраст се случва по-често от очакваното, съобщават учените. В проучването си те са открили, че около 48% от лицата, които са имали хранителни алергии, са преживели поне една от тях в зряла възраст. “Бяхме изненадани да научим, че хранителните алергии при възрастни хора са толкова чести”, споделя Гупта.

Ако човек подозира, че има алергия към храната, е изключително важно да посети лекар за тестване и диагностика, преди да се опитва да коригират проблема чрез премахване на храни от диетата си.

“Ако хранителната алергия се потвърди, начинът, по който я управлявате също е от особено значение, включително разпознаването на симптомите на анафилаксия и как и кога да се използва епинефрин”, добавя той.

Автор – Нина Жишева