Алкохолът наистина ли ни стопля след чашка-две?

Алкохолът наистина ли ни стопля след чашка-две?

14/05/2019 Off By nina

Характерните зачервени бузи и от време на време блясъкът на пот върху някой, който си е подпийнал, предполагат, че алкохолът влияе върху телесната температура, но наистина ли ви загрява, когато пиете алкохол?

Кой е виновникът за това топло, размито усещане, което получавате след няколко чаши? Кръвта. Много странични ефекти от консумацията на алкохол могат да бъдат обвързани с неговите свойства като вазодилататор (разширител на кръвоносните съдове).

“Алкохолът кара кръвоносните съдове на кожата да се разширяват, придвижвайки кръвта от вътрешността към периферията ви”, казва Тед Саймън, невролог и сертифициран токсиколог, който служи като експерт-свидетел в случаи с употреба на наркотици и алкохол.

“Вашата телесна температура всъщност не се променя; просто преразпределяте топлината”, обяснява той.

Хората поддържат основна телесна температура от приблизително 37 градуса по Целзий и по-голямата част от тази топлина се генерира от вашия метаболизъм: термин, който се отнася до всички химични реакции, включени в поддържането на живота ви. Кожата ви е наситена със сензорни рецептори, отговорни за температурни промени, така че преразпределението на кръвта, което се случва, когато пиете алкохол, изпраща послания към мозъка ви, казвайки: “Горещо е!”

„Макар че това може да наподобява развеселяване и затопляне, то всъщност може да бъде доста опасно. Естествената склонност на вашето тяло е да ви предпази от измръзване или хипотермия. Обикновено кръвоносните ви съдове се свиват при по-ниски температури, за да насочат кръвта към жизнените ви органи“, каза Саймън. Алкохолът обръща този процес. Нещо повече, защото вашето тяло мисли, че му е горещо, може да започнете да се потите – отговор, който също е предназначен да понижи телесната температура и така могат да възникнат сериозни усложнения. Миналата година “Ню Йорк Дейли Нюз” съобщи, че “пиян студент умрял от хипотермия, след като решил да извърви девет мили до дома без палто в студена нощ в Англия”.

Всичко, което консумирате, се филтрира през черния дроб, където ензимите разграждат това, което сте яли или пили. Алкохолът се метаболизира от четири първични ензима: алдехид дехидрогеназа (ALDH), алкохол дехидрогеназа (ADH), цитохром P450 и каталаза. Тъй като вашите гени кодират тези ензими и гените на всеки са уникални, хората метаболизират алкохола с различна ефективност.

Алкохолът, който не се разгражда в черния дроб, влиза в кръвния ви поток и пътува из цялото тяло. Алкохолът се счита за генерализирана дрога, което означава, че действа върху много различни системи на тялото, включително мозъка ви.

С течение на времето кръвта продължава да минава през черния дроб, алкохолът продължава да се разпада, докато напълно напусне вашата система и вие изтрезнеете. Редица фактори влияят на това как различните хора толерират алкохола и изпитват последващите странични ефекти, но в случая с този конкретен мит експертите са на едно мнение: Алкохолът не ви загрява!

Превод – Нина Жишева