Алкохолът убива вредните бактерии

Алкохолът убива вредните бактерии

28/01/2019 Off By martha

От мокрите кърпички до дезинфектанти за ръце, алкохолите се използват за дезинфекцията на множество неща. И така всеки път когато пием алкохолно питие, буквално приемаме течност, която убива микробите. Това не звучи особено добре за спомагателните бактерии в стомаха и червата ни. Оказва се обаче, че ако пием малки количества алкохол може да помогне с унищожаването на бактерии, който причиняват хранително отравяне и заедно с това спомагайки добрите бактерии, които ни помагат.

От векове знаем, че алкохолът убива бактериите. Дори античните лекари използвали вино за прочистване на рани. Но етанола в бирата и виното е просто един от множеството видове алкохол. Различните питиета, както вероятно много са забелязали, имат различен процент алкохолно съдържание. Докато шот водка съдържа 40%, бирата е средно около 5%. По-високото количество алкохол вреди на мембраните на клетките в тялото ни. В големи количества е просто нездравословно. Знаем, че алкохолът в питиета като вино и бира помага за унищожението на бактерията, която причинява холера. Вероятно това е била причината, по която алкохолът е станал синонимен с пиратите или мореплаватели на дълго пътешествие. Било е по-разумно да пият ром или бира отколкото вероятно заразена вода.

Проучвания показват, че виното може да помогне борбата със салмонела и норовирус преди до да са се заселили в нашите тела. Пиенето на вино или друг вид алкохол с по-голям концентрат на алкохол от 10% е спомогнало с хепатит А инфекции. Естествено, днес знаем, че не всички бактерии са лоши за телата и не желаем да се прочистим изцяло. Както доста лекари препоръчват, чаша вино всеки ден може да бъде доста полезно и да помогне добрите бактерии в нас. По силни питиета или ежедневно консумиране на големи количества алкохол ще навреди точно на тях, както и на самите ни клетки.

Автор: Мартина С. Попова