Амазонските гори

Амазонските гори

05/11/2018 Off By djani

Има места по света, които респектират и изглеждат изключително любопитни за посещение, но аз предпочитам да ги разглеждам виртуално. Тази статия е за такива като мен. Останалите, по-смелата част от човечеството, идете, вижте и ако оцелеете, ми разкажете. И така по същество за величествените Амазонски гори.

Амазонската екваториална гора, често наричана Амазонската джунгла, е огромен пояс от гори, разположени във водосборния басейн на река Амазонка в Южна Америка. Заема територия от около 5,5 милиона кв.км., което я прави най-широката екваториална гора на планетата. Намира се в границите на девет страни: Бразилия, Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана, Суринам и Френска Гвиана. 60% от горите са в Бразилия и 13% в Перу. В Амазонските гори има 40 000 видове дървета, 2000 вида птици, 2200 вида риби и 128 843 безгръбначни животни. Твърди се, че лианите в горите са толкова гъсти, че образуват своеобразен балдахин.

Най-големият източник на кислород  на планетата са Амазонските гори. Може би единствения регион, в който природата е спечелила победа над човешките същества. Екзотични птици, паяците, висящи от дърветата, безбройните лиани, са само част от екстрите на посетителите. Местното население се препитава от риболов и земеделие. В допълнение към  изобилните плодове, зеленчуци и тропически растения, богатият асортимент от риба се изнася почти в целия свят. Освен  хората, които се занимават с търговия, има и племена които живеят единствено и само в своя затворен кръг. Те не позволяват изграждането на пътища и цивилизацията да превземе техния свят. Преживяват от лов, риболов и отглеждат зеленчуци. Някои племена, които живеят заедно в природата, се определят като братски деца на върховната душа Dog. Те вярват в могъществото на своите предци и в силата на природата. Религиозните им церемонии също са много цветни.

Те  изобразяват различни мотиви по лицата и телата си и танцуват с часове. Тези племена се състоят от няколко домакинства, и живеят на изключително трудно достъпни места, далеч от цивилизацията. Дали пък те не са намерили верният път за уединен начин на живот ведно с великата природа…?!? Не знам, не съм толкова смела.

Освен хората, в тези уникални гори, гъмжи от опасни животни. Зелената боа, тук достига рекордни размери. Макар и да не е отровна, тя има силата да погълне човек в даден момент.

Симпатичния вид на 13 сантиметровия орел Harpia, може да ви изненада, като грабне елен за рогата и да се извиси с него. Със сигурност, червените пирании са най-опасните животни на Амазонка. Те могат да унищожат всяко живо същество за няколко секунди.

Ако все още сте убедени, че искате да видите Амазонските гори, на добър час, аз все още стоя зад решението си за виртуална разходка.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани