Анатомията на Бах

Анатомията на Бах

18/09/2019 Off By martha

Германски анатомист анализира снимка на скелета на Бах, за да изчисли впечатляващия обхват на композитора от клавиатурата на пианото.

Изглежда, че музикалният гений има много измерения. В случая с композитора Йохан Себастиан Бах (1685-1750), анатомична дарба може да засили неговата виртуозност. В проучване, публикувано в немско научно списание, анатомистът и музикант Андреас Отте заключи, че Бах – талантливият композитор и музикант – има изключителен обхват с ръка на клавиатурата на пианото.

Използвайки снимка за това, което историците смятат за скелетта на Бах, Отте изчисли размера на ръката – близо 8½ инча от китката до върха на пръстите – и нейния обхват, колкото 10¼ инча от палеца до последния пръст с широко отворена ръка. Използвайки тези измервания, Отте разбра, че Бах може да свири това, което се нарича 12-то: позиция, свързваща 12 бели клавиша. Този обсег е рядкост дори днес, когато хората като цяло са по-големи, отколкото по времето на Бах.

„Не можем да преценим колко точно е подходяща продължителността на ръката за изкуството на музикант“, казва Отте. И той настоява изследванията му да не се интерпретират като обуславяне на музикалната доблест на Бах при неговия обсег: “Това би било светотатство” казва той.