Ангелите… има ли ги наистина?

Ангелите… има ли ги наистина?

27/04/2019 Off By nina

Ангелите ни заобикалят през цялото време, ако не буквано, то поне символично, особено по време на празниците. Те се появяват в картини, офорти, фигурки, тениски, плакати и всичко останало. Ангелите се появяват в няколко религии; например, в исляма се казва, че ангелите са направени от светлина, докато християнските ангели са пожелани от Бога.

Ранните версии на ангелите не са имали пол, макар по-късно християнските ангели да са били високи, слаби мъже с меки черти, често облечени в свободно падащи роби, специално пригодени за големите им бели крила. Смята се, че ангелите са или безсмъртни, или много дълголетни.

Макар първоначално да са били конкретни религиозни фигури, ангелите са станали по-светски през годините, а днес те са широко свързани с движението на Ню Ейдж, населено от езичници, атеисти и онези, които се смятат за „духовни“. Книги за ангели и ангелски контакт са изключително популярни, като заглавия като “Where Angels Tread” и “Angels: Who They Are и How They Help”. Обикновено те съдържат обсъждания на ангели в Писанията, заедно със сърцераздирателни истински истории за съвременните чудеса, приписвани на небесните посетители. Популярните телевизионни предавания като “Highway to Heaven” (1984-1989) и “Touched by an Angel” (1994-2003) помогнаха да се затвърди известността на ангелите в американската популярна култура.

Ангелите понякога се появяват в съобщения за преживявания в близост до смъртта, но най-вече в тези, които имат вече съществуваща вяра в тях. Сред вярващите на НЛО, някои твърдят, че извънземните похитители са ангели, а не извънземни. Ерих фон Даникен, например, автор на няколко популярни (ако научно ви звучи съмнително) книги през 70-те години, твърди, че библейските истории за Авраам и Йосиф описват срещите им с извънземни, а не ангели.

Думата “ангел” идва от гръцката дума “ангелос”, която означава “посланик” на иврит. Ангелите могат да приемат много форми, обикновено се появяват като човешки фигури, мека светлина или аура. Често – особено в случаите на трагедия или бедствие – ангелите изобщо не се виждат, но тяхното присъствие се усеща от техните действия. Ако се случи нещо добро, неочаквано и привидно необяснимо, то често се приема, че е резултат от божествена или ангелска намеса.

Ангелите, с които повечето хора са запознати днес, са християнските ангели, които произхождат от еврейските Завети. Католическата църква полага значителни усилия, за да опише и развие обширна йерархия на ангелите. Имаше много различни видове ангели, архангели, серафими и т.н., с официално преброяване от близо половин милион.

В своята книга “Речник на ангелите” (The Free Press, 1967) изследователят Густав Давидсън посвещава близо 400 страници на идентифицирането и изброяването на ангели. Много ангели са създадени (или одобрени) от религиозните власти, но други са измислени от квазирелигиозни учени и миряни. Както отбелязва Дейвидсън: „За да измислим ангел, йерархия или ред в йерархията, се изискваше някакво въображение, но не и прекалена изобретателност. Достатъчно беше само 1) да се комбинират букви от еврейската азбука; 2) да се подредят тези букви в anagrammatic, acronymic, или cryptogrammatic форма и 3) да се прикрепи наименование на място, собственост, функция, атрибут или качество “използвайки наставките” -el “или” -irion“. Така, според Дейвидсън, “Ход (означаващ великолепие) се е превърнал в ангел Ходиел.” По този начин, точно както древните гърци по същество са създали пантеон от богове, за да им се поклонят, ангелските ентусиасти създали пантеон от ангели – някои исторически по-легитимни от други.

В християнството и исляма ангелите функционират главно като Божии посланици (най-вече обявяващи раждания и смърт), но в съвремието те функционират повече като пазители. Всъщност, думата “ангел” е дошла, за да опише всеки герой или благодетел. Въпреки, че ангелите по своята природа служат на Бога, те също служат директно на човечеството. Ангелите изпълняват голямо разнообразие от задачи, от изцеление на болните и намиране на загубени ключове до наказване на врагове и, разбира се, спечелване на футболни мачове. Мнозина вярват, че ангелите идват, когато са призовани и има дълга традиция хората да използват магически заклинания и чар, за да свикат ангелите.

Въпреки вековете на богословските спекулации за ангелите – от техния брой до задълженията им и до това колко ангела могат да танцуват на върха на иглата – никой не знае дали съществуват извън историите и легендите. Много хора вярват, че съществуват.

Платон и Аристотел например били убедени, че ангели има. В днешно време социологическите проучвания показват, че близо 70% от американците смятат, че ангелите са реални. В книгата си “Паранормална Америка” социолозите Кристофър Бадър, Ф. Карсън Менкън и Джоузеф Бейкър отбелязват: “Ангелите проникват в популярната култура чрез книги, телевизионни предавания и филми. … Вярващите обменят неофициални препоръки в бюлетини и междуличностни разговори за потенциалната власт на ангелите да влияят на света и повече от половината американци (53%) вярват, че са били лично спасени от вреда от ангел-пазител.

В една известна среща на вярващите в ангелите през 2008 г. жена от Северна Каролина, Колин Бантън, твърди, че ангел по чудо изцелил дъщеря й. Докато чакала в чакалнята на болницата, Бантън забелязала, че през близкия прозорец се появило парче слънчева светлина и проблеснало в коридора пред стаята на дъщеря си. Нейната дъщеря скоро се подобрила и Бантън приписва възстановяването й на ангелското посещение. (Докато всички се радвали на възстановяването на момичето, други отбелязват, че парчето слънчева светлина редовно се появява на това място, на вратата на пациентите, но не всички са се възстановили.)

Въпреки че се казва, че ангелите живеят на небето, посещенията им в земното царство не винаги са доброжелателни. Най-известният ангел, разбира се, е Сатана, който се бунтува срещу Бога и е изхвърлен от небето. Той събира своя собствена екипировка и оттогава се справя добре. Библейските ангели водят война, обсаждат градове и убиват хора. Архангел Михаил, например, често е изобразен като лидер на Божията армия, унищожавайки армиите със своите ужасни сили и пламенния меч. Тези отмъстителни ангели изглежда са изчезнали в модерните времена в полза на благосклонното разнообразие.

Archangel Michael fighting with dragon, engraving of Nazareene School, published in The Holy Bible, St.Vojtech Publishing, Trnava, Slovakia, 1937

Ангелите са трайно популярни по много причини, включително и че представляват безусловна любов и чистота. Всеки късмет, смислени съвпадения или неочаквани приятни изненади могат да се интерпретират като дело на ангели. Дали реални или измислени, ангелите са били с хората от хилядолетия и тяхното присъствие ще продължи да утешава.

Превод – Нина Жишева