Антарктида: негостоприемен континент

12/09/2019 Off By martha

Той е по-негостоприемен от Арктика. Там духат много силни ветрове, а температурите са по-ниски от тези на Северния полюс. Антарктида е отделена от всички континенти: само няколко острова в океана са покрити с тундра. Сухоземни животни могат да виреят само по брега благодарение на богатството от морски ресурси и по-точно от планктон. Той е съставен от вид скариди, хранищи се с растителен планктон от миниатюрни водорасли.

Около Антарктида живеят китове, морски леопарди и тюлени на Уедъл. Зимата те прекарват във водата, като пробиват лега с бивните си, за да дишат. На континента животът се свежда до многобройни колонии птици, след които са и кралските пингвини – единствените, които се размножават през зимата и могат да изминат го 100 км. по лега до своята колония. Те се клатушкат в колони, натежали от мазнините, които се стопяват през зимата.

Повечето от полярните птици мигрират. Арктичните птици вият гнезда в северните зони, а след това изминават хиляди километри до по-топли области, богати на храна. Някои обаче остават, като големия гарван, полярната сова или снежната яребица. Елените и карибуто се приютяват в тайгата – иглолистна гора на юг от тундрата. В океаните популациите също се местят в зависимост от сезоните. Така китове и нарвали напускат замръзващите през зимата вътрешни морета, където не могат да излизат на повърхността, за да дишат, и отиват в открития океан.

Уседналите видове трябва да се приспособят, за да устоят на студа и да запазят вътрешната си топлина. За това спомага дебело окосмяване. Козината на бозайници и оперението на птиците се сгъстяват с приближаване на зимата. Дебел слой мазнини презпазват телата на птиците и бозайниците. По време на съня си повечето животни оставят да ги затрупа снегът като истински изолиращо покривали. Някои, като лемингите, прокопават в него галерии, където е по-топло, и се хранят с лишеи и растения. Кралските пингвини възприемат особено поведение: те се притискат с хиляди едни от други. Членовете на групата сменят местата си, за да се възползват от топлината в средата.