Анхел – най-високият водопад

Анхел – най-високият водопад

12/12/2018 Off By martha

Във Венецуела, разположен на реката Кереп се намира най-високият водопад в света, Анхел. Водопадът е толкова висок, че при добро време се вижда как водите му се превръщат в пара преди да са стигнали до земята. Всъщност се състои от два водопада и общата им височина е 979 метра. Тази официална височина била определена в следствие от проучване на Националното географско дружество през 1949г.

Венецуелците казват, че винаги са знаели за това чудо. Въпреки това, по данни, водопадът Анхел бил открит от американският авиатор Джеймс Крофорд Ейнджъл на 16 ноември 1933г. Тъй като той прави тази забележителност известна на целия свят, водопадът бил кръстен на него. След „откритието“ му се захванали да изчистят път до там, за да може да бъде възможно посещението на забележителността. Венецуелците държали името да остане Керепакупай меру, което преведено от пемонски език означава „Водопад на най-дълбокото място“. Това било оригиналното име, което местните използвали, но в последствие на популяризацията на мястото името останало Анхел.

До самият водопад не е лесно да се стигне. Преминава се по реката Кереп, а това бавно пътешествие може да отнеме до 24 часа. След дългият път в очакване много остават разочаровани когато видят, че по-голямата част от Анхел е скрит зад облаци. Това е големият недостатък на толкова висок водопад – подвластни сме на природата. Трябва добре да планираме пътешествието си до там, ако искаме да видим тази природна забележителност в целият й разкош. Казват, че през сухия период – януари до март – водопадът е просто тънка струя вода, която едвам достига земята преди да стане на пара във въздуха. Но през останалото време когато е дъждовният период той е в пълна сила.

Ако имате смелостта да се преборите с времевите условия и да отдадете времето си, си заслужава да посетите това място. Малко са нещата на този свят, които са толкова грандиозни като водопада Анхел.

 

Автор: Мартина С. Попова