Архивите на Ватикана

Архивите на Ватикана

10/10/2018 Off By martha

Ватикана е столицата на спиритуалност и култура от векове.

Като седалище на папата, държавата-град привлича хиляди туристи целогодишно. Всички са наясно, че това място съдържа изключително голямо количество информация, но запитвали ли сте се колко точно?

Така наречените Архиви на Ватикана се намират на подземно ниво. Там се съдържат милиони книги и помагала от разнородни държави, култури и градове. В цялост, там има около 85 километра изпълнени с рафтове след рафтове с материал. Представете си какво количество познание и тайни могат да бъдат намерени там!

За жалост, всичко това знание е затворено за обществото. Единствените хора, които могат да влязат са само най-компетентните учени, които преследват науките и имат необходимото висше образование, както и познания в архивните изследвания. Като за начало, има изключително малко хора, които имат тези квалификации, но дори на тези, които имат не им е лесно. Само на тях им е позволено да кандидатстват за входна карта. Нужно е препоръчително писмо от висш институт за науките или от изследовател в сферата на историческото изследване. Кандидатстващите трябва да предоставят пълното си име и лична информация както и точно специфичната причина за тяхното изследване. Може би се досещате колко невъзможно е това при положение, че съществуват километри с информация, голяма част от която не е позната на обществото. Трябва да знаеш какво търсиш, но дори тогава има огромни ограничения като става дума до материала, който може да бъде разглеждан. Пример за това е, че по никаква причина не могат да бъдат разглеждани материали след 1939 година, което е интересно само по себе си, защото това е годината в която започва втората световна война, а има изключително много хипотези, че Ватикана може би е била таен съюзник на нацистите.

Ако прескочите всички тези препятствия, ще можете да разгледате избрания от вас материал, но ако случайно в първите страници осъзнаете, че това не е материала, които ви интересува сте задължени да го върнете веднага, след което ще бъдете придружен извън сградата. Желаете ли да погледнете нещо друго, трябва да повторите целият процес отново. Всичко това е изключително учудващо и наистина трябва да ни накара да се почудим какви неща крият там, в километричните рафтове книги и защо?

 

Автор: Мартина С. Попова