Астероидът, който уби динозаврите

Астероидът, който уби динозаврите

13/03/2019 Off By martha

Един ден преди 66 милиона години животът внезапно, апокалиптично спрял, когато астероидно въздействие насилствено прекратило съществуването на динозаврите. Птиците са единствените членове на родословното дърво на динозавъра, които са оцелели след изпитанието, а свободното пространство оставено след събитието, дало на тях и на нашите предшественици възможността да станат център на внимание.

Но ако това бедствие не беше сполетяло динозаврите? Пак ли щяха да изчезнат?

Може би не. Ново проучване показва, че динозаврите все още са имали много жизненост преди масовото, апокалиптично събитие. Разкрити с помощта на огромни симулации, които са нови за палеонтологията, откритието бележи крайният извод в дебата за това дали динозаврите вече са били “терминален упадък” в момента преди удaра.

През 1940 година, учените са имали много по-различно виждане над динозаврите и техният край. Години по-късно учените откриват останките от огромен кратер на брега на Мексико. Оттогава повечето палеонтолози са се съгласили, че астероидът носи основната вина за смъртта на динозаврите. Въпреки това, палеонтолозите обсъждат какво би се случило, ако астероидът никога не се беше разбил в Земята. Получаването на твърди данни по този въпрос е предизвикателство поради фрагментарния характер на изкопаемите фосили. Условията на околната среда трябва да са правилни, за да може тялото на организма да бъде заровено и изолирано достатъчно добре, за да образува вкаменелост. В резултат на това разказването на историята на живота на динозаврите използвайки вкаменелости е като реконструиране на сюжет, но всичко, което имате е само един оцелял транскрипт. Какво става когато страниците се разпаднат или мастилото избледнее?

Следователно, при изчисляването на броя на древните видове, палеонтолозите трябва да отчитат пристрастия в изкопаемите данни. Когато се погледнат суровите таблици, изглежда, че броят на видовете динозаври намалява в западната част на Северна Америка през последните 17 милиона години. Това подсказва, че динозаврите са били вече в полумрака си, когато астероидът е ударил. Дали биха съществували днес? Това остава въпрос без отговор.

Автор: Мартина С. Попова