Астрономите разкриха бурното раждане на Млечния път

Астрономите разкриха бурното раждане на Млечния път

28/07/2019 Off By nina

Преди 10 милиарда години, в “бурен сблъсък”, който не е напълно характерен за еоните, Млечният път е погълнал друга галактика, която представлявала една четвърт от масата му, твърдят астрономи в ново проучване, публикувано в понеделник.

Предишни изследвания показват, че нашата домашна галактика е съставена от два отделни комплекта звезди, но точната хронология на галактическото сливане оставаше неуловима.

Изследователи от Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC) използваха космическия телескоп Gaia за точно измерване на положението, яркостта и разстоянието от около един милион звезди в Млечния път в рамките на 6500 светлинни години от Слънцето.

Те идентифицираха два различни звездни комплекта – един “син” и съдържащ по-малко метал и един “червен”, съдържащ повече.

След изучаване на тяхното движение и състав, екипът установява, че и двете групи звезди са еднакво стари, но сините са били поставени в “хаотично движение” – доказателство за Млечния път, поглъщащ по-малка галактика в далечните времена.

“Новото в нашата работа е, че успяхме да определим точното време, когато звездите, които принадлежат на галактиките, са се слели, познавайки епохите, когато се е случило това,” съобщи за АФП Карме Галарт, водещ автор на изследването, публикувано в Nature Astronomy.

Тя обясни обаче, че сблъсъкът се е развивал милиони години.

“Това е много постепенен процес, не е било като автомобилна катастрофа – това е нещо, което оказва влияние върху галактиката като цяло, а тя е толкова масивна, че процесите текат много бавно в човешки смисъл, но не толкова бавно в космическо време.”

Екипът смята, че останките на джуджетата галактика, известна като Гая-Енцелад, в крайна сметка формират ореола на днешния Млечен път.

Те също така определиха, че сблъсъкът е допринесъл за “бурни изблици” на звездното образуване за около още четири милиарда години, след което газ от тези образувания се установява в тънкия диск на Млечния път, който минава през центъра на галактиката.

В Млечния път има най-малко 100 милиарда звезди, а центърът му съдържа интензивен радиоизточник, за който се смята, че е супермасивна черна дупка Стрелец А.

Превод – Нина Жишева