Астротуризъм в Чако

Астротуризъм в Чако

09/04/2019 Off By martha

През август 2017 г. национално, астрално явление премина през САЩ – пълно слънчево затъмнение. Приятели и семейства се тълпяха в градовете, опитвайки се да се докопат до защитни очила за гледане на затъмнение. След години националните паркове проявяват нов интерес към туристите и любителите на астрономията, които предпочитат да направят пауза и да погледнат към нощното небе.

„Астротуризъм“ също се издига в Националния исторически парк на културата Чако. Разположен в часове на пустинен каньон извън Албакърки, паркът е дом на вековни археологически чудеса, включително петроглифи и все по-популярния Pueblo Bonito, 1100-годишният велик дом на американските индианци. Чако е известен и с ограниченото си светлинно замърсяване и безпрепятствен изглед към съзвездията.

The Milky Way as seen from Navajo Point up at the South Rim of the Grand Canyon.

Между IX и XIII век, наследствените хора на Пуеблон са правили домовете си в Каньон Чако и други места в района на Четирите ъгъла. Наследствените пуеболанци погледнали към небето и звездите за напътствия за това кога да прибират храна или кога да провеждат церемониални събития на предците. Запазването на тези важни, уязвими обекти е жизненоважна грижа за персонала на Чако, който често ограничава броя на посетителите, които могат да участват в техните програми за нощно небе, като предпазна мярка.

Търсенето е вдъхновило нови програми, включително астрономически фестивал, допълнение създадено и въведено през 2016 година, което става по време на есенното равноденствие. Силното астрономическо наследство на парка Чако го прави специален. Хората, които никога не са виждали Млечния път или звездите блестящи из чистото нощно небе, се завръщат променени. Независимо дали гледат към небето през един от телескопите или просто стоят и наблюдават небето, организаторите правят всичко възможно, за да им покажат как древните народи по целия свят могат да видят едно и също небе.

Автор: Мартина С. Попова