Атомиумът  – забележителен плод на интуиция

Атомиумът – забележителен плод на интуиция

17/12/2018 Off By djani

Атомиумът е монумент, построен за Експо ’58,  за панаира в Брюксел през 1958 г.

Проектиран е от Андре Уотъркейн. Висок е 102 м.

Представлява композиция от 9 стоманени сфери, съединени така, че образуват модел на единична клетка от железен кристал, увеличен 165 милиарда пъти. Тръби, свързващи сферите по 12-те ръба и 8-те вертикала към центъра, изолират ескалатори, които свързват сферите. Горната сфера предоставя панорамна гледка към града.

Всяка сфера е 18 м. в диаметър. 3 сфери са затворени за посетители, а останалите са лесно достижими с ескалатор. Вертикалният връх съдържа лифт, който е считан за много бърз и напреднал по време на строителството.  

Сред оригиналните идеи в Експо ’58  е да се изгради версия на Айфеловата кула с главата надолу, но Уотъркейн чувства, че атомната структура ще бъде по-голям символ на епохата. Паметникът първоначално е планиран да остане само 6 месеца. Въпреки това, той скоро се превръща в символ не само на световния панаир, но и на модерната архитектура и Брюксел.

Пет топки от Aтомиум са отворени за обществеността днес. Основната сфера е посветена на постоянна изложба за раждането на Атомиум и Световния панаир от 1958 г. Други топки посрещат временни изложби и мултимедийни инсталации. Цялата сфера е запазена за деца, с работни срещи и място за спане за групи. Aтомиум също така приветства концерти, прожекции на филми, конференции… Най-накрая, най-голямата топка е ресторант с великолепен изглед към Брюксел днес.

Ремонтът на Атомиума започва през март 2004 г. Той е затворен за обществеността през октомври и остава затворен до 18 февруари 2006 г. Ремонтирането включва смяната на бледите листове алуминий, покриващи сферите, с неръждаема стомана. За да се плати за обновяването, старият алуминий е бил продаден на обществото като сувенири. Триъгълно парче около 2 м. се продава за € 1000.

Обновяването включва поправени изложбени зали, ресторант, както и общежитие за посещение на ученици, наречено хотел „Детска сфера“, който включва неизползвани пластмасови кули със сфери. Възпоменателна монета от 2 €, изобразяваща монумента, е публикувана през март 2006 г. за отбелязване на обновлението.

Атомиумът е един от най-забележителни съвременни архитектурни паметници и ако имате път към Брюксел , не забравяйте да го включите в обиколката си.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани