Аурора – приказно сияние на живо

Аурора – приказно сияние на живо

01/12/2018 Off By djani

От древни времена северните светлини са свързани с различни тайнствени и мистични събития. Някои народи вярвали, че появата на магически огън носи щастие, тъй като боговете имали празник, което означава, че от тях можело да се очакват услуги и подаръци. Други, напротив, вярвали, че Огненият Бог е много ядосан за нещо и чакали от него всевъзможни неприятности.

 

Скандинавските легенди често споменават за блестящият мост, който  се появява периодично в небето, така че боговете да слизат на земята.

Други вярвали, че играта на светлините е танц на душите на мъртви момичета.

Древните финландци описват Аурора, тъй като  я свързвали с реката Ружа, изгаряща от огън, която разделяла царството на мъртвите от света на живите.

Мистерията на тези светлини е била разрешена от Михаил Ломоносов.

Той предполагал, че виновника в този случай е електричеството. За да докаже тази теория, той напълнил с различни газове множество колби и пуснал електричество през тях. В резултат на това, всяка колба започвала да блести със свой уникален цвят. Напълно възможно е да се каже, че заредените частици, изхвърлени от слънцето, задействат въздуха на нашата планета да блести с омагьосания дух на огъня.

 

След изригване на слънчевата плазма, огромен брой частици с електрически заряд , с космическа скорост се втурват в различни посоки, включително към нашата планета. По този начин се образува такъв феномен като ,,слънчев вятър“ , който достига до Земята за 2-3 дни. Нашата планета за тези частици (както и за много обекти) е огромен магнит, който образува магнитни полета, дължащи се на електрически токове, причинени от въртенето на земното ядро, което се основава на желязо.

С помощта на магнитното привличане, нашата планета “хваща” слънчевия вятър, който лети близо до нея и го изпраща по линиите на магнитното поле към северните и южните полюси. Слизайки в зоната на магнитните полюси, слънчевите частици незабавно се привличат към тях, а от сблъсъка на слънчевия вятър с атмосферата има енергия, която се трансформира в светлина, която формира северните светлини.

Цветът на самата Аурора зависи не само от газът, с който се е сблъскал слънчевият вятър, но и от височината, в която се е случило. Това означава, че ако газовете от земната атмосфера се сблъскат на надморска височина над 150 км. , блестящият цвят ще стане червен, от 120 до 150 км – Аурора ще се окаже с  жълто-зелени тонове и под 120 км. – виолетово-синьо.

Най-често е бледозелена.

Ето държави, от които може да се наблюдава красотата на Северното сияние:

Северно от Русия, Финландия, Северна Норвегия, Канада, Аляска, Гренландия, Дания, Исландия, Северна Шотландия.

Подарете си светлина.

 

 

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани