Балкански десерти

Балкански десерти

10/05/2019 Off By djani

Думата „десерт“ произлиза от френската дума desservir, което означава „да се изчисти масата“. В своята История на Десерта, Майкъл Крондъл обяснява, че в миналото той се е сервирал след почистването на масата от други ястия. Терминът датира от 14 в., но получава сегашното си значение около началото на 20 в. Казват, че френските десерти са едни от най-хубавите в историята на сладкарството. Може би сте се досетили за значението на френското название на десерта – перфектен (perfect).

Днес ще разгледаме някои от най-популярните десерти по нашите ширини. Заключете хладилника да не ви изкушава. Също заключете външната врата да не хукнете към най-близката сладкарница и скрийте ключа и от себе си.

Да започваме.

Трилече

Твърди се, че “десертът на бивша Югославия” (както някои го наричат) произлиза от Латинска Америка, но въпреки това с годините се е превърнал в национално ястие в Албания. Названието на сладкиша се образува от комбинацията на испанските думи “tres” и “leches”, които в буквален превод означават “три вида мляко”. В старите готварски книги на Испания, могат да бъдат намерени записки на рецепти за Трилече още от началото на ХІХ в. Смята се, че популярността на сладкиша днес в Турция се дължи на периода след войните в бивша Югославия. Тогава албанците пренасят Трилече на територията на южната ни съседка, а статистическите данни показват, че албанците са най-многолюдната група между балканските изселници в Турция потвърждават теорията. Независимо от различните теории и спорове за произхода на десерта Трилече, неустоимият сладкиш с три вида мляко заслужава да намери място във вашето меню, като перфектния завършек на вашето хранене.

А сега: Снасям ви прясна, току що дочута  информация от автентичен сърбин относно други любими сръбски десерти: Сладкиш баница с вишни. Десерт наречен „Оланба” – с вафлени кори, кондензирано мляко и друг популярен и обичан сръбски десерт бил Орешници или по нашему „Ореховки”.  

Баварски крем

Рецепта, станала интернационално известна неслучайно, а благодарение на качеството и оригиналността си. С предварителната си подготовка е удобна за всякакъв вид празник или събитие. Добро решение за всички, които обичат кремчета! В немската уикипедия пише, че историята на крема може да се проследи до 1385 г. в двора на Stephans III, херцог на Бавария. Неговата дъщеря Isabeau, по-късно кралица на Франция, пренася десерта във френската кухня. Рецептата е основа за много сладкарски кремове. Присъства в пълнежа на американските понички, както и за приготвяне на Шарлота, но може да се сервира и като самостоятелен десерт гарниран със разбита сметана, пресни плодове и плодови пюрета.

 Папанаши

Папанаши е любим на румънците десерт, наподобяващ нашите понички, но само на външен вид. Тестото за папанаши се приготвя от прясно, меко бяло сирене, брашно, яйца, грис и захар. Оформените гевречета се пържат. При сервиране в дупката на поничката се слага сладко от кисел плод по избор, след което се заливат със заквасена сметана и се поръсват с пудра захар за финал. А вкусът им е меко казано божествен.

Баклава

Българска, гръцка или турска с ядки или без. За сиропираното изкушение съм писала в отделна статия, но как да не я включа в този списък като тя е един от най-популярните и обичани десерти на Балканите. Тук ли сте…? Тук ли стееее, бре хора?

Айдееее, отпрашиха към сладкарницата…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани