Бананите са мутанти

Бананите са мутанти

09/10/2018 Off By martha

Оказва се, че любимият ни плод не е толкова органичен, колкото може би си мислим. Има едно много очевадно нещо във всекидневния банан, на което малко хора обръщат внимание. Банана е плод, който няма семена или поне бананите, които ние ядем нямат такива. Всички плодове съдържат семена, които могат да бъдат посъдени и отглеждани. Реално, бананите имат такива, но по-точно, те имат остатъците на семена. Ако сте се вглеждали в резенче от банан, може би сте се зачудили какви са малките черни точици в средата му. Точно те са били някога семена, но вече не изпълняват абсолютно никаква функция. Познатия ни банан е буквално стерилен мутант. Съществуват разнообразни видове банани с цели, здрави семена, но няма да ги намерите по супермаркетите. Те растат и се отглеждат само в Югоизточна Азия. Ние ги наричаме диви банани.


Какво е довело до това?

Всеки банан, който някой някога е изял след 60-те е генетично еднакъв с всички останали. Тези банани не са производство на природата, а на човека. За жалост, през 60-те, бързо разпространяваща се зараза поразява бананите. Поради огромното „монотонно” производство на банана, заразата унищожава почти всичката реколта, преди земеделците да осъзнаят какъв е проблема. Цялата бананова индустрия изпада в ужас и започва да търси начини да спасят глобално обожавания плод. Така те създават и разпространяват модерно познатият ни банан. Тъй като няма семена, единствения начин за разпространение е като се пресади част от стъблото. Този метод е проработил и благодарение на него днес имаме този прекрасен продукт на пазара.
За жалост, имам лоша новина и тя е, че е открит нов вирус, който може да зарази бананите отново. Тъй като генетично всеки един банан е еднакъв, ако вирусът успее да зарази един,то тогава реално няма какво да го спре да зарази всички.


Междувременно, докато учените си блъскат старателно и усърдно главите да намерят начин да защитят нашите любими банани, предлагам да им се насладим докато още можем.

 

Автор: Мартина С. Попова