Бебето плаче в самолета? Помогнете му

Бебето плаче в самолета? Помогнете му

25/02/2019 Off By nina

Независимо дали сте измъчен родител или нещастен пътник, седящ на съседния ред, плачещото бебе в самолета никога не е забавно. Всички сме го изпитали. Докато самолетът се издига или слиза, бебето има страшното усещане, че ушите му ще се пукнат и плачът му, който се превръща в писък, изпълва кабината.

Разбира се, има много причини, поради които бебето може да плаче. Чувство на дискомфорт, изтощение, глад, самота, скука, гняв, болка и общо безпокойство се изразяват от вопли и сълзи, до неистов рев. Въпреки това, съществува общо съгласие, че увеличеното налягане, причинено от полета, измъчва бебета и малки деца. Съществува фундаментална анатомична разлика между ушите на бебето и възрастните, каза д-р Саймън Байер, консултант по хирургия на ушите, носа и гърлото в Обединеното кралство.

“Определено една от основните причини, поради която бебетата плачат в самолета, е, че при тях изравняването на налягането в средното ухо не е добро, тъй като бебешката евстахиева тръба обикновено не функционира толкова добре, колкото при възрастните”, каза Байер.

Евстахиевата тръба е канал, свързващ средното ухо с назофаринкса – горната част на гърлото и задната част на носната кухина. По принцип, тази тръба контролира налягането в средното ухо, като го изравнява с налягането на въздуха извън тялото. Евстахиевата тръба остава затворена през повечето време, като се отваря само за дейности като прозяване, преглъщане и дъвчене, което позволява на въздуха да преминава през средното ухо и назофаринкса. Когато атмосферното налягане се промени бързо, причинявайки внезапно усещане заглъхване на ушите, например по време на пътуване със самолет, повечето възрастни отварят устата си или преглъщат, за да отворят тръбата и да изравнят налягането в средното ухо.

Close up of baby girls ear

Байер добавя, че налягането е особено проблематично по време на спускането, тъй като изравняването от ниско атмосферно налягане до относително по-високо е по-трудно, което се случва, когато самолетът снижава за приземяване.

“Докато проблемът може да възникне при излитане, начинът, по който тръбата работи, означава, че се приспособява по-лесно от по-високо към по-ниско атмосферно налягане, което се случва, когато се издигаме,” казва той. “Въпреки че съвременните самолети до известна степен са херметизирани, все още има значителни промени в налягането в самолета при полет на 9 000 метра.”

Все пак има начини да помогнете на ушите на бебето. “Три начина, по които може да помогнем, са да се уверим, че бебето е будно на при излитане и снижаване, да му дадем да пие от бутилка с биберон по време на излитане и кацане и да отложим полета, ако бебето страда от инфекция на горните дихателни пътища”, съветва Байер.

Гордън Харисън, главен аудиолог в оптичната и слухова търговска верига Specsavers на Великобритания, споделя за Live Science, че простият начин да се облекчи ефекта от напрежението в ухото е да преглъщаме или да се прозяваме. Въпреки това той признава, че това не винаги е лесно, когато става въпрос за едногодишно бебе, изпаднало в истерия.

“Много по-лесно е да се смекчат ефектите на напрежението в ушите при възрастните, отколкото при бебетата”, казва Харисън. “Въпреки това, докато трикове като смучене бонбон, дъвчене на дъвка, прозяване или пиене през сламка по време на излитане и кацане помагат, това очевидно не са неща, които едно бебе може да направи.”

Харисън също предлага да дадете на бебето бутилка или биберон, за да смуче по време на излитане и кацане, може и да го кърмите по това време.

„Въпреки това, бъдете сигурни, че болката обикновено е само временна – казва той. – Това няма да причини никакви трайни проблеми и най-вероятно ще отмине след няколко минути, когато Евстахиевата тръба се отвори, за да позволи налягането на въздуха да се изравни от двете страни на тъпанчетата.”

Превод от английски – Нина Жишева