Бебешкият чар и майките

Бебешкият чар и майките

08/04/2019 Off By nina

Лицето на бебето не е еднакво вълнуващо за всички около него. Ново проучване сочи, че младите жени, които харесват идеята за майчинство, получават повече удоволствие от връстниците си, гледайки лицата на бебетата. Но те не обичат еднакво всичките пълнички муцунки. Дори нещо повече – момичетата са пристрастни към най-сладките.

Аманда Хан е изследовател във „Face Research Lab“ към Университета в Глазгоу, ръководена от психолозите Лиза ДеБруин и Бенедикт Джоунс. Хан е особено заинтересована от мотивацията. В това изследване тя имала за цел да проучи какво кара хората да гледат с удоволствие снимки на бебета – или не.

Хан се фокусирала върху хетеросексуални жени без собствени деца. Тя набрала онлайн 200 жени на възраст средно около 22 години.

Що се отнася до снимките на бебетата, Хан започнала с 10 снимки на истински бебета. След това ги променила дигитално, за да създаде по-сладка и по-малко сладка версия на всяко бебе. Разликите са фини, както можете да видите в двойката лица по-долу.

Сто жени виждали образите на бебетата да се появяват за миг на екрана, едно по едно. Снимките се задържали само за по няколко секунди. Но жените можели да използват набор от ключове, за да задържат бебешкото лице на екрана по-дълго и различен набор от ключове, за да ускорят и да преминат към следващото бебе.

В отделен експеримент останалите сто жени оценявали всички бебешки лица по скала от 1 до 7 (от „не сладък“ до „много сладък“). Най-накрая всички участници попълнили въпросник за своите майчински намерения. Те отговорили на въпроса за това колко искат да участват в част от дейностите по отглеждането на деца като обличане, подготвяне и водене на децата на занимания. Също така оценили и колко им е приятно да излизат с децата, колко силно искат собствени деца и как се чувстват майките в сравнение с връстниците си.

Някои жени се радвали на сладките снимки повече, отколкото на други. За да прецени с какво удоволствие атрактивните бебета са били приемани от различни участнички, Хан измерила разликата между времето, прекарано от всяка жена, гледайки по-сладки и по-малко сладки бебета. Жените, които най-дълго гледали бебетата, показали и най-висока склонност към майчинство и това не е, защото другите жени не можели да изберат кои бебета са сладки.

Хан смята, че това означава, че жените с повече майчински усещания получавали по-голяма наслада от всяко сладко бебе.

Разбира се, всичко това важи за жени, които нямат свои собствени деца. Ще са необходими повече проучвания, за да се разбере дали истинските майки все още намират за приятно да се вглеждат в бебетата на другите хора. Те може би са прекалено заети с почистването на олигавеното личице и нааконото дупенце, за да се оглеждат за други.

Превод от английски – Нина Жишева