Безопасен ли е домът ви?

Безопасен ли е домът ви?

05/04/2019 Off By djani

Общоприето схващане е, че домът на човек е сигурно място. Има обаче редки фактори, които създават опасност за здравето ни. Нека да видим някои от тях, за да бъдем по-внимателни и отговорни.

Макар и да спестяват накисването на тигани и тенджери, трудното измиване, „практичността” на съдовете с незалепващо покритие е за сметка на вашата безопасност. Политетрафлуоретилен, се нарича покритието, което прави ястията “незалепващи”,  но отделя вредни за човешкото здраве газове при нагряване.

Токсините, съдържащи се в ароматизаторите на въздуха, могат да се натрупват в тялото с течение на времето. Според проучвания, тези токсини могат да повлияят на хормоните и репродуктивното здраве, особено при деца. Ако проветряването не реши проблема с неприятната миризма, по-добре е да се използват кафе на зърна, цитрусови кори или други естествени източници на приятен аромат.

Много от почистващите средства съдържат разяждащи основи, които при вдишване или поглъщане могат да имат сериозни последици върху стомашно-чревния тракт и дихателната система. Алтернативно, опитайте газирана вода, лимонов сок или сода, които вършат страхотна работа с отстраняването на мазнини.

Всичко, което работи с газ, отделя токсини, а използването им на закрито е изключително опасно и може да доведе до отравяне с въглероден окис – състояние, което има много малко предупредителни симптоми.

Сами по себе си удължителните кабели  не са опасни, но начинът, по който те обикновено се използват, могат да доведат до трагедия. Голям брой изходи в един удължител не гарантират, че вашият кабел ще издържи такова напрежение. Ако свържете голям брой устройства, може да се стигне до късо съединение и пожар. Така, че преди да закупите подобен аксесоар винаги се консултирайте със специалист за капацитета на напрежение, което може да понесе.

В продължение на много години антибактериалният сапун се счита за “най-добрия” начин за защита срещу вредни болести и бактерии. Обаче съставките „триклозон” и „трихлорокарбон” в състава им са вредни. Проучванията показват, че антибактериалният сапун не предпазва бактериите по-добре от обичайният, и не е биоразградим, следователно e вреден за  природата.

Вашият килим може да изглежда достатъчно безвреден, но излъчва потенциално опасни химикали, известни като летливи органични съединения, които се намират в лепилото и оцветителите. Затова влажното почистване на килима е много по-ефективно от прахосмукачката. Освен това, вътре в килима се натрупват различни замърсявания, като прахови акари, пърхот за домашни любимци, плесен, мръсотия, които не се отстраняват след работа с прахосмукачка. По-добре е къщата да няма голямо количество текстил, а съществуващата да бъде подложена на редовна обработка. При килими е необходимо да се извършва мокро почистване на всеки шест месеца с помощта на почистващи продукти.

Почистващите препарати за тоалетни чинии в магазина са много кисели и именно поради това, те успяват да разтворят петна от ръжда и стари замърсявания в тоалетната. Тези корозивни съставки, които почистват вашата тоалетна могат да причинят изгаряния на кожата и очите, затова при работа с тях трябва да сте много внимателни. Също така почистващите средства за тоалетна чиния образуват разяждащи пари, когато се смесват с други видове почистващи продукти. Когато почиствате банята, проветрете помещението и носете маска и ръкавици.

Повечето пасти за зъби, купени в магазина, имат следното предупреждение: “Ако сте погълнали паста за зъби, незабавно потърсете медицинска помощ.” Поглъщането на големи количества паста за зъби може да причини стомашни болки и чревни проблеми, или, ако пастата за зъби съдържа флуорид, тя може дори да предизвика крампи, затруднено дишане и други ужасни странични ефекти.

Знам, че тази информация е стряскаща. Така ми въздейства и на мен. Надявам се да ви убеди да обръщате повече внимание, особено, когато става дума за здраве и безопасност.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани