Безплатни къщи в Япония

Безплатни къщи в Япония

20/02/2019 Off By martha

Закупуването да дом става все по-скъпо всеки ден. Търсите ли евтино място с умерен климат и страхотна храна? Е, можете да се отправите към Азия. Причината? Япония раздава безплатни къщи.

Макар да звучи странно и нереално, Япония е изправена пред сериозен проблем с жилищните пространства. Там има много възрастни хора. Ако те починат или се преместват в старчески дом, тяхната собственост остава изоставена. Нямат кой да запълни тази празнина и те заемат пространството, което е напълно неизползвано.

Може би се попитате, защо японците не ги заемат?

Това се дължи на културни фактори. В Япония се смята, че когато в дом е имало самоубийство, убийство или самотна смърт, това имущество се счита за прокълнато. Никой не желае лошият късмет в живота се и следователно къщите остават пустеещи. От отчаяние, правителството се намесва и е готово да предостави субсидии за определени места на всеки, който желае да поеме имота и да обнови домовете. В други случаи, имотът може да се наеме за няколко години, след което той ще стане изцяло ваш.

В момента състоянието в Япония е наистина ужасно и това кара правителството да предприеме отчаяни мерки. Създават се бази данни онлайн, в които специфични изоставени къщи се пускат за продажба – обикновено безплатно. Има повече от хиляди такива къщи в отлично състояние. Има случаи, в който няма нужда от обновяване, просто заемете мястото и можете спокойно да се установите без проблеми. Това, което често не споменават е, че ще трябва да платите някаква комисиона на агентите по жилищното строителство и няколко данъка на правителството, но след, когато всички тези формалности приключат, вие получавате собственост на имота.

Кой би искал да даде почти изцяло нови къщи безплатно?

Е, състоянието на Япония го изисква. Според доклад на правителството през 2013 г. повече от 8 милиона къщи са изоставени, които се намират в покрайнините на различни райони на Япония. Прогнозират, че ако това продължи, броят може да нарасне до 20 милиона до 2033 година. Това е почти една трета от общия брой къщи в Япония. Въпреки добрите оферти, търсенето е изключително ниско. Изглежда, че въпреки спада на цените, правителството трябва да направи огромна промяна, ако иска да привлече хора към тази сделка.

Автор: Мартина С. Попова