Без пластмаса във Вермонт!

Без пластмаса във Вермонт!

24/06/2019 Off By martha

Вермонт се присъединява към нарастващия списък от държави, които се отричат от пластмаси за еднократна употреба, като приемат най-обширните ограничения за пазарски чанти или торбички, сламки, бъркалки и опаковки за хранителни продукти.

Новият закон, който ще влезе в сила през юли 2020 г., забранява на търговците на дребно и ресторантите да предоставят на клиентите си торбички за еднократна употреба, пластмасови бъркалки или чаши или други хранителни контейнери, направени от експандиран полистирол. Хората, които се нуждаят от сламки поради медицински състояния, са освободени от закона. Забраната на торбите се прилага само за торбичките, които ви дават в магазина, а не торби, продавани като домакински пособия за боклук или торби, използвани в магазините за хранителни стоки, за да съдържат насипни продукти.

Върмонт Гьов Фил Скот подписа законопроекта без коментар. По-рано той изрази съмнения относно новите 10-те стотинки на торбичка, които търговците на дребно и ресторантите са длъжни да събират за хартиени торби. Малките хартиени торби са освободени от таксата от десет цента.

„По време на сесията той каза, че като се има предвид огромната двупартийна подкрепа в законодателната власт и след като не е чул опозицията на търговците на дребно, които ще бъдат засегнати, той очаква да го подпише”, казва Ребека Кели, директор на комуникациите на Скот.

Много държави са забранили една или повече от тези пластмаси. Но Върмонт е първият град, който забранява всичките четири продукта в един закон.

“Върмонт вече е създал национален прецедент за справяне с три от най-лошите примери за пластмасови опаковки в един обширен държавен закон”, казва Джудит Енк, бивш регионален администратор на EPA, който ръководи инициатива за замърсяване на пластмаси в колежа Бенингтън.

Хавай, Калифорния, Мейн и Ню Йорк са забранили пластмасовите торби за еднократна употреба. Поддръжниците на законопроекта от Върмонт казват, че законодателите са предприели допълнителни стъпки за насърчаване на повторното използване. В резултат на това Върмонт забрани пластмасови пазарни чанти, които не са зашити на ръка. Джен Дугган, директор на Фондация „Закон за защита на Вермонт“, казва, че градовете и окръзите, които са приели забраните за тези чанти, често определят забранени торби по тяхната дебелина или прилагани измервания, изискващи да носи определено разстояние на определено тегло.

Най-известният бизнес на Върмонт, Бен и Джери, обяви планове за елиминиране на използването на пластмасови сламки и други пластмаси за еднократна употреба в своите 600 магазина за сладолед в световен мащаб в началото на 2019г. Действията на Върмонт се основават на нарастващото движение по света за забрана на пластмасите за еднократна употреба. Пластмасовите торбички са били обложени с данък или забранени в 127 страни, според ООН.