Белите нощи – романтика или наука

Белите нощи – романтика или наука

08/11/2018 Off By djani

Животът на човек се определя в голяма степен от неговата гледна точка и възприятия за случващото се наоколо. Планетата Земя разполага с най-различни предизвикателства за всеки вкус, разбиране и усет. Явлениeто, което ще разгледаме сега, запленява с особен чар и романтика.

Белите нощи са природен феномен на север, когато слънцето едва се спуска отвъд хоризонта, облива всичко наоколо в невероятна красота в продължение на няколко часа, за да може да се роди нов ден. В края на юни, в близките полярни ширини се наблюдават бели нощи, през които естественото осветление намалява само до полумрак. По това време, слънчевото потапяне зад хоризонта дори в полунощ е малко и вечерният полумрак се превръща в сутрин без пълна тъмнина. Такива бели нощи се наричат ,,полярни дни“. Белите нощи се дължат на комбинацията от ъгъла на наклона на нашата планета и нейното орбитално положение спрямо Слънцето. Поради тази причина в северната и южната ширина на нашата планета, Слънцето от известно време не може да надхвърля хоризонта. По време на белите нощи, то се спуска към хоризонта, но не повече от  6 градуса. Белите нощи могат да се видят от жителите на Москва, но в столицата те не са толкова ярки, колкото в други градове.

В  Санкт Петербург може да се види удивителен природен феномен. Периодът на белите нощи продължава от 11 юни до 2 юли. По това време в града се провеждат различни тържества, концерти, празници и фестивали. В района на Архангелск периодът на белите нощи продължава от май до средата на лятото. Най-дългият ден е през втората половина на юни и е приблизително 21 часа.

,,През лятото имаме дневна и нощна светлина, ние не спим: работим през деня и ходим през нощта“, казва Степан Писахов.

И дава практически съвет. ,,Ако не го вярвате, елате да го проверите“. В съвременния град на събитието са посветени многобройни организации и празненства, като например ,,Звездите на фестивала за изкуствата „Бели нощи“ и ,,Джаз фестивал“-,,Бялата нощ“.

Учени от Университета Йорк, Канада, обясняват мистерията на това странно явление научно. Според тях, то се дължи на ефекти, създадени от бавно движещи се атмосферни вълни на висока надморска височина, които се сливат и усилват светлината от иначе невидимите атмосферни газови атоми.

Белите нощи са просто красива одежда на научно явление и си заслужава да се види отблизо.

Изберете дестинация и действайте.

 

 

 

 

източник снимки: Ох, този Google, на какво ли не се е нагледал…

автор: Тезджан Ферад – Джани