Бермудския триъгълник – мистерия или легенда

Бермудския триъгълник – мистерия или легенда

20/12/2018 Off By martha

През 1950 година била публикувана статия в няколко американски вестника, която подчертала неколцина необясними изчезвания между брега на Флорида и острова Бермуда. Представили са 5 различни инцидента през последното десетилетие, където една лодка, девет самолета и около 135 души изчезнали без следа в този регион. Тъй като писателят не дал никакво обяснение за тези инциденти, провокативна мистерия се родила.

През 1952 година списание, което главно публикувало паранормални материали, споменали за региона, наричайки го „воден триъгълник“. Сега познат като Бермудският триъгълник, точните, които списанието задало са били малко или много произволни. Но идеята да загадъчен триъгълник била представена пред обществото и това достигнало до вниманието на научнофантастичните фенове.

Всевъзможни теории се развиват и до ден днешен, но те дали наистина имат основание?

Може би най-известният случай е този на „Полет 19“. На 5-ти Декември 1945 година, 5 самолета излетели от Форт Лотърдеил, Флорида. Това било упражнение за пилотите. 2 часа след излитането те трябвало да обърнат и да се върнат обратно, но пилота на водещият самолет докладвал, че се объркал защото и двата му компаса не работели. Няколко станции поддържали връзка с летящият самолет като се опитвали да определят местоположението им. Чули са как пилотите се карали за посоката, в която трябва да летят. С продължението на времето връзката със самолетите се разпаднала. Около 5 часа след излитане петте самолета изчезнали безследно.

Този случай не е толкова мистериозен, колкото може би си мислите.

Проблемът дошъл, когато самолетите са трябвало да се обърнат обратно. Тогава се сменил водещият самолет. На чело застанал пилот, които дошъл от Маями. При упражненията там те летели до Кий Уест, което се намира от западната стана на Флорида. Те в този момент летели от източната. Той е пилотът, който споменал, че компасът му е грешен, но от данните, които имаме той на няколко пъти споменал, че се намира в Кий Уест и не знае как да се върне обратно до Форт Лотърдеил защото компасът му показва грешна посока. Споменал, че не иска да лети на запад, тъй като според него това би ги отвело към Мексико, но всъщност би им спасило живота. Той продължил да лети на север, вярвайки, че ще достигне до зема и в крайна сметка решил да обърне самолетите на изток, за да се върнат в Флорида. Те излетели право към Атлантическият океан…

Има стотици истории за това място, но за жалост много от тях могат да бъдат оправдани. Дали от човешка грешка или погрешни вярвания за този легендарен триъгълник, хората продължават да търсят отговори за първоначално необяснимите инциденти, които се случват там.

Автор: Мартина С. Попова